“Каритас” е съпричастност и милосърдна любов

“Каритас” за мен е съпричастност към болката не само към човека до теб, но и към този срещу теб. Съпричастност към мъката, която си изпитал или още не си изпитал… Съпричастност към изпитанията, на които е подложен нуждаещият се, не защото ти не си гладен, болен или на улицата, а защото си човек, създаден с Божия любов – да живее с човек и до човек и да раздава любов… Да помогнем на близки и познати е наш човешки дълг.

И всичко това може би щяха да бъдат само принципни заключения, ако не беше пострадала къщата на родителите ми при пожар през нощта на 2005 г. срещу Великден. От хубавата къща на моето детство бяха останали  няколко стаи без покрив и само една стая с покрив, но без покъщнина, и купчина пепел от покрива и спомените от детството. Благодарение на безвъзмездната подкрепа на “Каритас” –  моите родители отново имаха покрив над главата.

Едно огромно благодаря на хората с големи сърца и безрезервна отдаденост към нуждаещите се. Защото да помогнеш на непознат е милосърдна любов, може би и затова е избрано точно това име за тази организация – “Каритас”, което на латински означава милосърдна любов.

Йорданка Гьокова, гр. Русе