Презаселването може да спаси милиони хора от затвора на бежанските лагери

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 25-26 юни, за да обсъдят заложените в Европейската програма за миграцията мерки за преодоляване на проблемите, пред които са изправени милиони хора, принудени да търсят убежище в различни държави. Очакваният „сценарий“ е те да се съсредоточат върху политиката на разпределяне, презаселване и обратно връщане. „Каритас“ призовава европейските лидери да подкрепят и дори подобрят предложението на Комисията за презаселването на 20 000 бежанци в ЕС през следващите две години.

Лиза е избягала от Сирия със семейството си и е живяла в ливански бежански лагер в продължение на две години. „Бях нападната от трима сирийски войници. Дъщеря ми стана свидетел на нападението и беше травматизирана от този инцидент. След две години в бежански лагер, нашето семейство беше преселено в Съединените щати. Това беше моментът, в който почувствахме, че можем да продължим живота си.”

Трагедиите, свързани с миграцията, на които сме свидетели вече няколко пъти по границите на ЕС, са до голяма степен причинени от строгите политики за миграцията в Европа и липсата на солидарност. Европа не успява да вземе предвид човешкото достойнство на мигрантите и бежанците. Но решения има.

„Каритас“ отново отправя призив за подсигуряване на безопасни и законни канали за хората, по които да достигнат Европа, както е заложено и в Европейската програма за миграцията; това предполага също схема за презаселване на 20 000 бежанци през следващите две години в страните членки на ЕС. Постигането на споразумение сред международната общност за презаселване на повече места е по-правилният начин да се помогне на милиони хора да се избавят от затвора в бежанските лагери.

„Искаме да чуем лидерите на ЕС да казват: Да, можем да помогнем на бежанците. Да, да спасим човешки животи. Да, на презаселването. Защото Европа би могла да се справи, но трябва да поиска”, сподели генералният секретар на „Каритас Европа“, Хорхе Мейер. – Миграцията не е престъпление и лидерите на ЕС трябва да вземат твърда позиция за солидарност, защита и зачитане на човешкото достойнство на бежанците и мигрантите.”

„Каритас“ призовава лидерите на държавите членки на ЕС, които ще се съберат на срещата на върха, да приемат предложението на Европейската комисия и да се ангажират за изпълнението на двугодишен план за презаселване на най-малко 20 000 бежанци. Това е минимумът, предвид степента на страдание на мигрантите, настанени в лагери.