Контролът на мигрантската вълна може да бъде съобразен с международното право и фундаменталните права

„Каритас България“ подкрепя призива на „Каритас Европа“ за прилагане на механизма на разселване по отношение на бежанците в нужда. На среща между министрите по правосъдие и вътрешни работи на страните членки на ЕС, състояла се на 20 юли в Брюксел, „Каритас Европа“ настоя те да заявят строга позиця относно бежанците в нужда и да одобрят предложението на Европейската комисия за разселване на 20 000 човека, които имат безусловна необходимост от защита през следващите две години.

Разселването е конкретна мярка, която дава възможност ефективно да бъде намален броят на хората, намиращи смъртта си по пътя им към Европа. Това е и механизъм, който позволява на страните членки на ЕС да подобрят регулацията и правния контрол на вълната от емигранти.

Хорхе Нуньо Майер, генерален секретар на „Каритас Европа“, заяви: “Разселването няма да доведе до увеличаване броя на хората, идващи в Европа. Те така или иначе ще продължат да идват, както досега, рискувайки живота си. Прилагането на тази схема ще позволи да се осъществява по-голям контрол върху емигрантската вълна към Европа и ще предотврати ненужната загуба на живот.“

Европейският съюз е в състояние без затруднения да осъществи разселване на 20 000 човека според направения план. Европа може да направи дори повече. Тя трябва да осигури приоритетна подкрепа на уязвимите хора и да засили тяхната подготовка преди да напуснат бежанските лагери.

„Каритас Европа“ приема схемата за разселване като първа стъпка към създаване на сигурност и легални канали за влизане в Европа. Наред с разселването, „Каритас Европа“ се застъпва и за въвеждане на хуманитарна виза и за повторното събиране на семейства, което ще предотврати смъртта на хора, опитващи се да пресекат границите на ЕС.

Нашето послание: Миграцията не е престъпление! Контролът на вълната от емигранти може да бъде съобразен с международното право и фундаменталните права.