2016 – Сирия: мирът е възможен

Световното семейство на „Каритас“ стартира кампания „Сирия: мирът е възможен“. Кампанията е застъпническа и има за цел да насочи вниманието на правителствата да предприемат мерки за прекратяване на войната в Сирия, погубила стотици хиляди човешки животи, дестабилизирала региона и предизвикала най-голямата бежанска криза, на която сме свидетели днес.

В специално видеообръщение, в което изразява съпричастността си към кампанията на „Каритас Интернационалис“, папа Франциск заявява: „Всеки трябва да разбере, че няма военно разрешение за Сирия, а само политическо. Докато хората страдат, огромно количество пари се харчи за снабдяване на войниците с оръжие. Някои от държавите, които предоставят оръжията, са същите, които говорят за мир. В такъв случай, как може човек да вярва на този, който го подкрепя с дясната ръка и го удря с лявата?“.

Чрез кампанията „Каритас“ призовава всички страни в конфликта да обединят усилия в намиране на мирно разрешение; да бъдат предоставени хуманитарни помощи на милионите хора, пострадали при войната; да се помогне на сирийците в страната и на тези – разпръснали се по света, да възвърнат достойноството и надеждата си.

„Насърчавам всички – възрастни и млади хора, да живеят Светата година на Милосърдието с ентусиазъм, чрез който да победят безразличието и да възвестят силно, че мирът в Сирия е възможен!“ – добавя папа Франциск в обръщението си. – „Нека обединим сили, на всички нива, и да докажем, че мирът в многообичаната Сирия е постижим. Това ще бъде голям пример за милосърдие и любов в името на доброто на цялата международна общност!“.