2022 – Ден на „Каритас“: Исус Христос осиромаша заради вас, та да се обогатите вие чрез Неговата сиромашия (2 Кор 8, 9)

„Изправени пред бедните, ние не се занимаваме с реторика, а запретваме ръкави и прилагаме вярата на практика чрез пряко участие, което не може да бъде делегирано на никого.“

Из „Послание на папа Франциск за Световния ден на бедните“, 2022 г.

Денят на „Каритас“ е момент на споделеност, който ни сплотява и ни напомня, че благотворителната организация на Католическата църква – „Каритас“, е служение на бедните и изпитващите страдание.

Водени от това убеждение, отбелязахме този важен за „Каритас“ ден с редица инициативи на 13 и 14 ноември 2022 г. в подкрепа на бедни и уязвими хора, по време на които поговорихме за бедността, за „Каритас“, за Католическата църква и за начините, по които всички заедно можем да помагаме.

СОФИЯ

В двора на Католическата апостолическа екзархия сътрудниците на „Каритас София“ заедно с епископ Христо Пройков, отец Петко Вълов и Цветомир Думанов – директор на „Каритас София“, раздадоха топла супа на нуждаещи се хора. В инициативата се включиха и сътрудниците от бистро „Каристо“ – социалното предприятие на „Каритас София“, които приготвиха вкусната храна и осигуриха всичко необходимо за обяда.

„Каритас България“ постави началото на ежегодната си кампания в подкрепа на възрастни хора „Защото СЕ ХОРА!“, която цели да се съберат средства за предоставяне на професионални домашни грижи на над 400 възрастни и болни хора от 13 села и градове в България.

БЕЛЕНЕ

В „Св. Марта“ – център на „Каритас Русе“ за обществена подкрепа, сътрудниците на „Каритас“ запознаха децата с Деня на „Каритас“, мисията на църквата и организацията, работеща в подкрепа на различни уязвими групи и всички заедно измайсториха табла, върху които написаха какво е за тях „Каритас“ и изразиха пожелания към цялото семейство на организацията.

Децата, пълнолетните хора със специални потребности и сътрудниците от „Св. Винкентий“ – център на „Каритас Русе“ за социална интеграция и рехабилитация,  поговориха за вярата, доброто и подкрепата към нуждаещите се и изразиха чрез рисунки какво означава за тях „Каритас“.

ПЛОВДИВ

Сътрудници на „Каритас София“, сестрите Облатки и отците Успенци поднесоха топъл обяд на хора в нужда в залата при църквата „Възнесение Господне“.

РАКОВСКИ

Сътрудниците на „Каритас Витания“ организираха благотворителен базар в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, по време на който събраха 1050,60 лв. Средствата ще бъдат добавени към събраните дарения от кампанията на „Каритас Витания“ „Щедрата кошница“ и с тях ще бъдат закупени хранителни и санитарни продукти от първа необходимост за нуждаещи се хора от община Раковски.

РУСЕ

„Каритас Русе“ постави началото на дарителската акция „Топла зима“, която помогна на 30 момчета на възраст от 14 до 17 години, настанени в държавна база в село Рибарица в Тетевенския балкан. Това е младежкият футболен отбор от град Николаев в Украйна, където се водят непрекъснати военни действия. По време на акцията се събираха нови или добре запазени топли зимни дрехи и обувки за момчетата.

Бездомните хора, настанени в Центъра за временно настаняване и посещаващите Центъра за социална рехабилитация и интеграция на бездомни хора към „Каритас Русе“ заедно със сътрудниците на „Каритас“ подготвиха разнообразни вкусни изкушения, с които отбелязаха празника. Преди това, всички те поговориха за Деня на „Каритас“, неговото значение и мисията на „Каритас“.

В Центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“ и в Дневния център за деца със специални потребности „Милосърдие“ сътрудниците на „Каритас Русе“ запознаха децата с Деня на „Каритас“, мисията на църквата и дейностите на „Каритас“ и всички заедно измайсториха табла с пожелания към цялото семейство на „Каритас“.

с. ВЕСЕЛИНОВО

Хората със специални потребности, посещаващи „Св. Франциск“ – дневен център на „Каритас София“, заедно със сътрудниците на „Каритас“ приготвиха ароматни и вкусни солени кифлички. В приготовленията се включиха и възрастните хора от Дневния център в село Генерал Инзово. Вкусните кифли бяха раздадени на самотни възрастни хора от селото.

с. БЕЛОЗЕМ

Сътрудниците на „Каритас Витания“ организираха благотворителен базар в двора на църквата „Св. Франциск“, по време на който събраха 375 лв. Със средствата ще бъдат закупени хранителни и санитарни продукти от първа необходимост за уязвими хора от селото.

с. БЪРДАРСКИ ГЕРАН

Сътрудници на „Каритас Русе“, доброволци и енориаши подготвиха хранителни пакети, с които зарадваха възрастни хора, включени в програмата „Домашни грижи на „Каритас“.

с. БАНЯ

Всички деца, участващи в инициативата на „Каритас София“ „Достъп до образователни ресурси“, получиха разтворима супа и топъл чай. Едновременно с това, заедно със сътрудниците на „Каритас“ поговориха за милосърдието, добротата и вярата в доброто. В знак на признателност и обич децата – на 3 и 4 години, изработиха картички, които подариха на своите близки и родители.

Материали за Деня на „Каритас“:

Обръщение на монс. Румен Станев, президент на „Каритас България“

Послание на папа Франциск за Световния ден на бедните

Наръчник за Деня на “Каритас”