2021 – Ден на „Каритас“: Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора

„Защото сиромасите всякога имате при себе си“ (Мк 14,7)

Денят на „Каритас“ е ежегодна инициатива на всички сътрудници на „Каритас“ в България, която отбелязваме в неделята след 13 ноември –  деня на блажените мъченици Евгений, Камен, Павел и Йосафат. Инициативата е обвързана с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и насочва внимание към хората, изтласкани в периферията на света и на живота, изоставени и забравени в своето страдание.

Отбелязахме Деня на „Каритас“ със събитието „Запали свещ за солидарност с бедните и уязвими хора“, чрез което изразихме съпричастността си към изпитващите страдание и заявихме надеждата си за по-добър свят, в който всички хора ще могат да живеят достойно.

Събитието се проведе на 14 ноември 2021 г. в София, Пловдив, Раковски, Бургас, Русе, Белене и Веселиново (област Ямбол) – част от населените места, в които Католическата църква и „Каритас“ помагат на нуждаещи се хора.

Присъстващите – представители на Католическата църква, сътрудници на „Каритас“, хора, на които помагаме, партньори и приятели, запалиха свещи и изписаха с тях думата „Заедно“. Заедно с бедните и уязвими хора, защото всички сме част от огромното човешко семейство и като Добрия самарянин сме призвани да не оставаме безразлични към болката на човека до нас.