2014 – Действай сега! – международна кампания в подкрепа на сирийските бежанци

„Каритас България” се присъеди към международната кампания „Европа действа сега!”, която призова европейските лидери да предприемат мерки за спасяване живота на сирийските бежанци. Кампанията се организира от Европейския съвет за бежанци и изгнаници (ЕСБИ) и беше подкрепена от над 100 организации от 34 страни.

Войната в Сирия превърна повече от 2,5 милиона души в бежанци. Едва 81 000 от тях са потърсили закрила в Европейския съюз, Норвегия и Швейцария. Това са само 3% от общия брой хора, избягали от конфликта. При 130 000 загинали и бежански поток, който се очаква да достигне 4 милиона до края на 2014 г., тази война е една от най-сериозните хуманитарни кризи на нашето време.

„Препятствията, които Европа умишлено поставя по пътя към закрилата, трябва да бъдат отстранени”, призова Майкъл Дидринг, генерален секретар на ЕСБИ. „Безопасният и законен път към Европа е буквално невъзможен за бежанците поради визови пречки, ограничени възможности за презаселване и сложни правила, възпрепятстващи събирането на разделените семейства. Търсещите безопасност в Европа често нямат друг избор освен да поверят живота си в ръцете на трафиканти и да се изправят пред животозастрашаващи пътувания. Криза от такъв мащаб изисква Европа да действа сега.”

„Действай сега! Дари гласа си, за да се чуят историите на бежанците. Техните истории са по-спешни от нашите” – беше мотото на кампанията. Беше създадена специална страница – www.helpsyriasrefugees.eu, на която всеки можеше да „дари своя глас“ на бежанците от Сирия чрез профилите си в социалните мрежи и да призове лидерите на Европа да предприемат мерки в следните насоки:

1. Да се осигури безопасен път на бежанците до Европа
2. Да се закрилят бежанците, пристигащи на границите на Европа.
3. Да се съберат отново заедно семействата, разкъсани от кризата.

Всеки, желаещ да изрази съпричастие, можеше да „дари гласа си”, като предостави своя туитър профил на бежанците от сирийската криза (по указания на страницата на кампанията начин) или да сподели за каузата чрез фейсбук или други канали. Така бежанците можеха да споделят с приятелите и последователите на участниците в кампанията своите преживявания и истории на бягство от конфликта и опити да потърсят защита в Европа.

На страницата на кампанията бяха представени профилите на сирийски бежанци. Всеки можеше да избере един от тях, на когото да „дари своя глас”, чрез което да направи неговата лична история за преживяното достъпна за широк кръг от хора. Тук са историите на двама от тях:

Историята на Фарах, 34 г.
Историята на Айман, 28 г.

Още истории може да намерите тук.

Бягащите от войната в Сирия не са просто статистика. Всеки човек, търсещ закрила, има история. Помогни да я разкажем!

„Европа действа сега” продължи до 20-и юни – Световния ден на бежанците.