2023 – Ден на „Каритас“

Денят на „Каритас“ е ежегодна инициатива на всички сътрудници на „Каритас“ в България, която ни сплотява и ни напомня, че благотворителната организация на Католическата църква – „Каритас“, е служение на бедните и изпитващите страдание.

Отбелязахме този важен за „Каритас“ ден на 19 ноември 2023 г. с редица инициативи в подкрепа на бедни и уязвими хора. По време на събитията, поговорихме за бедността и за начините, чрез които заедно можем да допринесем за изграждането на по-добър свят, в който всички хора ще могат да живеят достойно.

гр. Раковски

Сътрудниците на „Каритас Витания“ организираха благотворителен базар в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“, по време на който събраха 1690,70 лв. Средствата ще бъдат добавени към даренията от „Щедрата кошница“ – ежегодна кампания на „Каритас Витания“, и с тях ще бъдат закупени хранителни продукти за  уязвими хора от община Раковски, сред които многодетни семейства, болни, възрастни и самотни хора.

гр. Пловдив

След Светата литургия в църквата „Възнесение Господне“, отец Клаудио и сътрудниците на „Каритас София“ запознаха присъстващите с дейността на „Каритас“. Бе организиран и благотворителен обяд, на който присъстваха свещениците Успенци, сестрите Облатки, доброволци, уязвими хора, на които „Каритас“ помага, и хора от енорията.

Сътрудниците на „Каритас Витания“ организираха благотворителен базар пред католическа катедрала „Свети Лудвиг“, по време на който събраха 1 460,80 лв. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на хранителни продукти за бездомни и крайно бедни хора от града, като част от целогодишната кампания на „Каритас Витания“ „Обяд за ближния“.

гр. Куклен

След литургията в църквата „Света Троица“, се проведе среща, на която отец Даниел, енорийски свещеник в гр. Куклен, и сътрудници на „Каритас София“ запознаха присъстващите с дейността на организацията.

Специално за събитието бяха изработени книжки за оцветяване под ръководството на арттерапевтът Димитър Еленов. Мариана Еленова се включи като доброволец за дизайна и предпечата на изданието. С книжките бяха зарадвани децата, посещаващи „Св. Св. Кирил и Методий“ – център за подкрепа на деца и семейства в риск на „Каритас София“.

гр. Русе

„Каритас Русе“ организира благотворителен базар с ръчно изработени  сувенири, декорации, картини, сапуни, свещи и други артикули. Красивите изделия бяха изработени от децата, посещаващи центровете на „Каритас Русе“ – „Милосърдие“ и „Том Сойер“, децата от Украйна, посещаващи неформалните занимания на „Каритас“, както и бездомните хора, на които организацията помага в центъра за социална рехабилитация и интеграция и центъра за временно настаняване „Добрият самарянин“. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на хранителни продукти за уязвими хора от града.

гр. Белене

60 деца се включиха в конкурса за рисунка на тема „Милосърдие не за ден, а за цял живот“, организиран от сътрудниците на „Каритас Русе“ от център „Света Марта“ по повод Деня на „Каритас“. Отличените деца получиха грамоти и награди.

Децата, посещаващи „Св. Винкентий“ – център за социална рехабилитация и интеграция на „Каритас Русе“, заедно със сътрудниците на „Каритас“, приготвиха пакети с хранителни продукти, с които зарадваха възрастни хора, включени в програмата Домашните грижи на „Каритас“.

гр. Свищов

След неделната литургия в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“, сътрудниците на „Каритас Свищов“ запознаха присъстващите с  мисията, ценностите и дейностите на „Каритас“. Бяха събрани и 275 лв. от организиран благотворителния базар с ръчно изработени медени курабийки с логото на „Каритас“ – Прави добро.

гр. Бургас

Сътрудниците на „Каритас София“, предоставящи мобилна и стационарна грижа за бездомни хора, раздадоха пакети с трайни хранителни продукти на бездомни и бедни хора от града.

с. Веселиново (общ. Тунджа)

Сътрудници на „Каритас София“ и потребители на „Св. Франциск“ – дневния център за хора с увреждания на „Каритас“, приготвиха вкусни печива заедно с техните приятели от Дневния център за възрастни хора в с. Генерал Инзово. Приготвената храна бе раздадена на нуждаещи се хора от селото.

с. Баня (област Сливен)

Всички деца, участващи в инициативата на „Каритас София“ „Достъп до образователни ресурси“, получиха вкусни изненади. Едновременно с това, заедно със сътрудниците на „Каритас“ поговориха за милосърдието, добротата и вярата в доброто.

гр. София

Сътрудниците на „Каритас София“ от мобилния център за подкрепа на бездомни хора, заедно с архимандрит Благовест Вангелов и изпълнителния директор на „Каритас София“ раздадоха топла храна на бездомни и крайно бедни хора. Част от раздаваната храна бе питателна пилешката супа, приготвена в бистро „Каристо“, социално предприятие на „Каритас София“.

С топла храна от бистро „Каристо“ бяха зарадвани и децата, посещаващи центъра за подкрепа на деца и семейства в риск на „Каритас София“ – „Готови за училище“.

След неделната литургия, в двора на католическата катедрала „Успение Богородично“ бе организиран благотворителен базар с ръчно изработени изделия от „КаритАрт“ – социално предприятие на „Каритас София“. Събраните средства ще подпомогнат бедни и уязвими хора, на които организацията помага.