2022 – „Защото СМЕ ХОРА!”

32 972 лв. са събраните дарения от кампанията ни за възрастни хора „Защото СМЕ ХОРА“. Тя бе в подкрепа на възрастни и болни хора от 13 села и градове в България, на които екипите от центровете за Домашни грижи на „Каритас“ помагат да се справят с предизвикателствата на старостта.

Екипите на „Каритас“ се състоят от медицински сестри и домашни помощници, които посещават възрастните хора в домовете им и им помагат с професионални грижи, съобразени с индивидуалните потребности на всеки един възрастен човек.

През 2022 година сътрудниците от Домашни грижи на „Каритас“ оказаха дългосрочна подкрепа на 542 възрастни хора от13 села и градове в областите Плевен, Враца, Русе, Бургас, Пловдив и София. Средно-месечно бяха реализирани:

  • 2735 посещения в дома;
  • 4914медицински манипулации(взимане на кръв, грижа за кожа, рани, превръзки, следене на жизнените показатели и приема на медикаменти, здравни консултации и под.);
  • 5381 социални грижи(придружаване до лекар и други институции, поддържане на регулярна връзка с личния лекар, закупуване на медикаменти, заверяване на здравни книжки, пазаруване и под.);
  • 3076 грижи за тялото(къпане, частичен тоалет, бръснене, смяна на уриторна торба, памперси и под.; общо мобилизиране – раздвижване; помощ при хранене; преобличане и т.н.).

Посещенията на сътрудниците на „Каритас“ помагат на възрастните хора да не губят надежда, вяра и достойнство, осъзнавайки, че не са забравени и изоставени и че има хора, на които могат да разчитат.

Събраните чрез кампанията „Защото СМЕ ХОРА!“ дарения, подпомогнаха екипите на „Каритас“ да продължават да посещават в домовете им възрастни хора и да им помагат – с професионални грижи, внимание и добро отношение, да изживеят старините си достойно.

Кампанията протече в периода 14.11.2022 г. – 31.01.2023 г. Медийни партньори бяха: Столична община, „Метрополитен“, БНР, БНТ, „БТВ Медиа Груп“, „Нова Броудкастинг Груп“, „Фреш Радио Груп“, Пловдивска телевизия „Тракия“ (ПОТВ), RM TV, Radioplay Media – Радио 1.

Благодарим на всички дарители и партньори, които подкрепиха каузата! Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора в България да изживеят старините си достойно!