2011 – Кампания: Апел за помощ за пострадалите в Япония

БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ, КОИТО ДАРИХА СРЕДСТВА ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ ОПУСТОШИТЕЛНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ЦУНАМИ В ЯПОНИЯ!

На 30 юни 2011г. приключи Апела на Каритас България за събиране на средства за пострадалите от земетресението и цунамито в Япония.

След опустошителните земетресения и цунами в Япония, Каритас България обяви Апел за пострадалите от природната стихия. Енорийските организации на Каритас в Белене, Бургас, Куклен, Малко Търново, Малчика, Пловдив, Русе, Ямбол се включиха в Апела, като събираха средства по време на църковните служби в местните църкви в страната.

Средства се събираха и в центровете и проектите на Каритас, бяха проведени кампании под мотото „Съпричастни за Япония” в центровете на градовете Бургас, Русе, Ямбол и училището в кв.Долно Езерово, гр.Бургас.

Събраните средства в енорийските организации на Каритас са 1905,84 лв.

На много места в страната доброволци и служители на Каритас бяха изготвили хартиени жерави – оригами, които са символ на надеждата. Също така бяха изработени стотици знаменца и сърца, като знаци на съпричастност и солидарност. Доброволците на Каритас  подаряваха тези символи на дарителите и на всички граждани, изразили своята морална и материална подкрепа. По време на кампаниите много хора отправиха послания в знак на солидарност и уважение към народа на Япония.
Някои от посланията звучат така:

”Молим се за вас! Ние сме с вас и тревогите ви!”; „Господ да ви пази от други беди! Целият свят е с вас!” ; Поздрави от България и не спирайте да вярвате. Бог е с вас!”; „Нека доброто бъде с вас! Бъдете силни, ние сме с вас”; С вярата, любовта и отношението между всички хора на тази земя се постигат чудеса. Ние сме с вас в този наистина труден момент за вас”;” Нека Бог бъде с вас и не се повтаря трагедията. България е с вас; „Целият свят е с вас. Вярвайте, че вие сте силни, ние вярваме във вашата сила”; „Много съпричастност! Вие сте велик народ!”; „Пожелаваме ви бързо възстановяване от всички българи”.

Японският посланик в България благодари за кампанията “Съпричастни за Япония” като изпрати благодарствено писмо до Каритас Русе.

Част от посланията ще бъдат преведени на английски език и изпратени на Каритас Япония. Някои от дарителите предлагаха безвъзмездно свои жилища в България, където да се настанят останали без дом японски семейства.

Дарените средства Каритас България ще предостави на Каритас Япония за подпомагане на най-нуждаещите се семейства с храна, вода и вещи от първа необходимост.  Много организации на Каритас от целия свят вече събраха и предоставиха средства на Каритас Япония за преодоляване последствията от разрушителното бедствие.

По последни сведения от Каритас Япония 108 561 души все още живеят във временни убежища и се нуждаят от външна подкрепа. Много от пострадалите все още разчитат на Каритас за посрещане на своите най-належащи нужди. Затова тази помощ, макар и неголяма, ще бъде включена в помощта и усилията на всички организации-членки на Каритас Интернационалис за намаляване страданието на тези хора и връщането им към нормален начин на живот.