Световeн ден на доброволеца, 5 декември 2011

Президентът и Генералният секретар на Каритас Франция призоваха Съвета на Европа да защити доброволческите организации, като подчертаха необходимостта да се повиши образованието към повече солидарност и насърчаване на доброволчество от началните класове в училище до и в университета.

Общността е отхвърлена, където и да отиде

За илюстрация на проблемите срещнати от екипите на Каритас в Европа, много хора дойдоха да споделят своите трудности, Делегация на румънски роми се заселва в Var. Оплакват се, че тяхната общност е отхвърлена, където и да отиде. Търсещият убежище, от Бурунди описва човешката болка на африканските имигранти. Гражданин на Киргизстан се застъпва за правата на затворници от неговата страна, лишени от рехабилитация. Един млад московчанин също свидетелства за тежкото положение на бездомните от бившите съветски републики.

Една политика, която предпоставя извършването на незаконни действия

François Soulage изразява силно възмущение, че това са атаки срещу човешките права. Според него това се миграционни политики, които пречат на лица, търсещи убежище да работят „Ние не разбираме как в повечето европейски страни възможността да се подаде молба за убежище не е придружена от разрешение за работа. Една абсурдна ситуация, тъй като търсещите убежище не са в състояние да се издържат сами. Това е нарушение на свободата им“. Г-н Soulage изрази загриженост за нарастващите „детския труд, проституцията и нелегалния труд“. Затова, каза той, това е една политика, която поставя такива лица извън закона и ги хвърля в ръцете на престъпни мрежи, които ги експлоатират.
Каритас България беше представена от Светломира Славова, Светлана Борисова, Стефан Марков и Емануил Паташев