Среща на католическите доброволчески организации по инициатива на Папския съвет COR UNUM – 10-11 ноември 2011 Рим

По време на дискусиите бяха обсъдени текущата ситуация и критичните аспекти, които следва да бъдат адресирани по отношение на доброволческата дейност сред католическата общност, структурата и вътрешния състав на доброволческите организации; структури и тяхната връзка с църковната общност и публичните институции и не на последно мястото особената роля на обучението в Училищата във формиранто на младите за  включването им в бъдещи доброволчески инициативи.

Участниците присъстваха на литургия във ватиканската базилика, която беше отслужена от Кардинал Йосип Бозанич, архиепископ на Загреб.

Кулминацията на форума беше аудиенцията при Папата Бенедикт ХVІ на 11 ноември, когато Църквата чества литургичния празник на Свети Мартин, покровител на бедните. В обръщението си Папата постави акцент върху идентичността на католическия доброволец, който „не трябва да се поддава на идеологиите, които искат да променят света”. Папата припомни важността от делото на доброволците, в период на икономическа криза, като тази пред която сме изправени. Със своята енциклика „Deus caritas est” Папа Бенедикт ХVІ изрази голямото внимание на Църквата към милосърдието или свидетелството на Църквата, чрез любовта на християните. Исторически, феноменът на доброволческата дейност се ражда от християнството, като израз на милосърдието и вярата. Това е голяма възможност, която трябва да подържаме жива и насърчаваме постоянно”. С тези думи Бенедикт ХVІ изрази своята „дълбока благодарност” към европейските католически доброволци за тяхната милосърдна мисия по света.