Възрастните хора са пълноправни граждани като всеки един човек в България

За възрастните хора в България се говори обикновено по време на големите празници, преди избори и при преброяване на населението. През останалото време, възрастните хора потъват в забвение, сами в притихналата си стая.

Някак охотно всички забравят простата истина, че възрастните хора са пълноправни граждани като всеки един човек в България и като такива имат правото да живеят достойно. Да не бъдат възприемани като повод за разговор, а като активни участници, които имат какво да кажат. Защото възрастните хора са нашата памет и мъдрост. Житейският им опит е извор, от който можем да черпим с пълни шепи.

Ако всеки, който чете тези редове, се замисли колко пъти през отминалата година е посетил родителите си, бабите и дядовците си, няма да се изненада от факта, че все по-честият контакт с родителите ни е разговорът по телефона, за сметка на посещенията и разговорите лице в лице. И за установяване на този факт не е нужно специално социологическо проучване.

Ако така постъпваме с родителите си, какво да кажем за възрастните хора, които срещаме около нас – в парка, в магазина, в трамвая. Някои от които нямат близки и роднини, с които да разговарят дори по телефона.

На фона на цялата тази картина, все повече се убеждаваме в ценността на услугата „Домашни грижи на „Каритас“. Защото медицинските сестри и социалните работници към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ прекрачват прага на дома на възрастния човек не просто като професионалисти, които ще се погрижат за неговото здравословно състояние и социални потребности и забързано ще поемат към следващия адрес.

Напротив – те разговарят с възрастния човек, изслушват го, той споделя с тях своите тревоги, болки и радости. И това е именно, което възвръща живеца в погледа на възрастния човек. Увереността, че не е сам, че получава грижи от специалисти и че остава да живее в дома си, където се чувства най-спокойно и уютно.

Бъдете част от нашата кауза! Нека помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно. В грижа и обич. И нека не забравяме, че всички устремено вървим към старостта. Да действаме днес, за да живеем спокойно утре.

Може да изразите подкрепата си, като:

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17 777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори;

Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на Каритас, по следната банкова сметка:

РайфайзенБанк
IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15
BIC: RZBBBGSF
Основание за плащане: Домашни грижи на Каритас
Титуляр на сметката: Каритас България

Дарите онлайн: www.homecare-support.caritas.bg

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора в желанието им да живеят достойно!