Старостта не е престъпление

Фотография: Боряна Кацарова

На днешния 1-и октомври – Международния ден на възрастните хора, когато отправяме поглед към хората от третата възраст, искаме, за пореден път, да заявим, че старостта не е престъпление и че да живееш с достойнство е изконно право на всеки човек, във всеки етап от живота му.

Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни.

Рада е на 83 г. Вдовица е и живее сама. Трудно подвижна е. „Знаете ли какво е да си вечно сам, да не можеш да отидеш до никъде, да няма с кого дори и само да поговориш? Понякога, за един възрастен човек да получи усмивка и няколко благи думи е от огромно значение.“ Това са думите на Рада, но те не са изолиран случай, защото това е съдбата на немалка част от българските пенсионери – духовно и физически изоставени и забравени.

За възрастните хора, като Рада, обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи”, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.

Услугата „Домашни грижи на „Каритас“ се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му предоставят грижите, от които се нуждае. Освен с професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ помагат на възрастния човек с топлото си и приятелско отношение, с което отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му.

Професионалните грижи в дома, предоставени от човек, превърнал се в приятел, даряващ спокойствие, уют и сигурност, са и най-силният двигател на желанието за живот и пътят към достойно изживяване на старините.

Вярваме, че само заедно можем да постигнем повече, така че да сме в още по-голяма помощ за възрастните хора в България.

Може да подкрепите каузата, като:

• Дарите онлайн през модула на сайта ни.
  • Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на Каритас, по следната банкова сметка:

РайфайзенБанк
IBAN: BG71 RZBB 9155 1060 1693 15
BIC: RZBBBGSF
Основание за плащане: Домашни грижи на Каритас
Титуляр на сметката: Каритас България

• Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17 777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.
  • Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Грижата за възрастните хора не е срочна активност, към която ние, от „Каритас”, проявяваме временна ангажираност. Това е инициатива, на която сме се посветили неограничено с безусловната убеденост, че тя има смисъл и възрастните хора имат нужда от нея.

Благодарим ви, че помагаме заедно!