Възрастните хора могат да изживеят старините си достойно

Фотография: Боряна Кацарова

България е в челната десетка в Европа по застаряване на населението. В края на 2015 г. възрастните хора на 65 и повече години са били около 1 500 000 или почти 20% от населението в страната. През 2025 година 1 от всеки 5 българин ще бъде на възраст над 65 г. Относителният дял на бедните членове на домакинства, съставени от един човек над 65 г., е 54,2%. Това означава, че всеки втори самотен възрастен човек живее под линията на бедността.

Ако се вгледаме във всяка една цифра поотделно, ще разпознаем в нея родителите си, дядовците и бабите ни, които цял живот са работили, създали са дом и семейство, отгледали са деца, внуци, но – влезли в пенсионна възраст, вместо възможност за спокойно изживяване на старините си, са получили затвора на мрачната и суха статистика.

Баба Рада е на 83 г. Вдовица е и живее сама. Трудно подвижна е. „Знаете ли какво е да си вечно сам, да не можеш да отидеш до никъде, да няма с кого дори и само да поговориш? Понякога, за един възрастен човек да получи усмивка и няколко благи думи е от огромно значение.“ Това са думите на баба Рада, но те никак не са уникални и далеч не са изолиран случай, защото това е съдбата на около 54 % от българските пенсионери – статистически бедни, духовно и физически изоставени от близките и държавата.

Възрастните хора у нас нямат голям избор, но бедността и самотата не са единствените капани, в които попадат. Ако към тях прибавим и болестите, които почти задължително ги връхлитат, както и отсъствието на близки и роднини около тях, които да са им в подкрепа, картината от нерадостна става трагична.

За възрастните хора, като баба Рада, обаче има алтернатива. За тях „Каритас“ реализира услугата „Домашни грижи”, благодарение на която възрастните хора получават професионални (здравни и социални) грижи, внимание и разбиране в своите домове, а с това и сигурност, че могат да изживеят старините си достойно.

Услугата „Домашни грижи на Каритас“ се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му и му предоставят грижите, от които се нуждае. Освен с професионални грижи, сътрудниците на „Каритас“ помагат на възрастния човек с топлото си и приятелско отношение, с което отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му. Професионалните грижи в дома, предоставени от човек, превърнал се в приятел, даряващ спокойствие, уют и сигурност, са и най-силният двигател на желанието за живот и пътят към достойно изживяване на старините.

Медицинските сестри и социалните помощници към Домашни грижи на Каритас помагат на възрастни хора от градовете Русе, София, Белене, Раковски, Пловдив, Малко Търново и селата Житница и Бърдарски геран, като мобилните екипи на „Каритас” предоставят комплексна медико-социална грижа и в още няколко населени места, намиращи се в близост до посочените градове и села.

За възрастните хора, мобилните екипи към Домашни грижи на Каритас често се оказват единствената надежда за по-достойно изживяване на старините в собствения дом и възможност за откъсване от мрачните окови на статистиката. Извън нея през изминалата година останаха 367 болни възрастни хора, които, благодарение на професионалното и човешко отношение на сътрудниците към Домашни грижи на Каритас, имаха възможността да си върнат имената и своята уникална самоличност.

За да продължаваме да помагаме на възрастните хора в желанието им да изживеят старините си достойно, имаме нужда от вашата подкрепа.

Може да изразите подкрепата си, като:

Дарите по банков път, с основание за плащане: Домашни грижи на Каритас

Дарите онлайн {module [134]}

Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.

Станете постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв. или 5 лв., чрез SMS с текст DMS CARITAS на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Дарите по ведомост – ангажирането Ви с каузата, ще бъде от важно значение за възрастните хора.

Ако сте представител на фирма с утвърдена социално-корпоративна политика, може да подкрепите каузата по някои от посочените тук начини.

Участвате като доброволец в дейностите на „Каритас”, насочени към болни възрастни хораВашите умения – професионални и личностни, ще бъдат истински дар за възрастните хора.

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора в желанието им да изживеят старините си достойно!