Младежи от Балканския регион на учебна визита на социални предприятия в Италия

В периода 18-20 февруари 2020 г. в гр. Торино (Италия) се проведе първото от планираните дейности и събития, предназначени за млади хора от Балканския регион, имащи интерес към развитието на социалната икономика. Учебната визита бе организирана в рамките на инициативата „Employ yourself“, в която участват „Каритас“ организации от 8 европейски страни, сред тях и „Каритас България“.

Участниците – младите хора от Босна и Херцеговина, Албания, България, Гърция, Италия, Косово, Черна гора и Сърбия, имаха възможност да се запознаят с едни от най-добрите примери за работещи социални бизнеси и инициативи на територията на Северна Италия, както и да се срещнат с представители на различни социални предприятия и да научат повече за техните професионални предизвикателства и успехи.

Банка „Intesa Sanpaolo“ бе един от примерите за бизнеси, които постигат своята мисия като подкрепят различни инициативи на социалната икономика в областта, предоставяйки възможности за услуги и финансиране на различни малки и фамилни бизнеси и по този начин целят да заздравят историческите и културни корени, обединяващи общностите, в които работят. „S-nodi“ и „Fa Bene“ бяха други интересни примери, с които участниците се запознаха. Те са свързани тясно с местната дейност на „Каритас Торино“ и „Каритас Италия“ за насърчаване на инициативи, борещи се с неравенството и бедността, в т.ч. – управлението на процеса по създаване на социални иновации.

Едновременно с практическата част, представители на факултета по мениджмънт към Университета в Торино изнесоха семинар, имащ за цел да запознае участниците по-подробно с някои от съществуващите по-важни теоретични и научни постановки за ефективни предприемачески модели и инструменти за управление в областта на социалната икономика.

Допълнителна информация може да бъде прочетена тук: Newsletter No2 Employ Yourself

Инициативата „Employ Yourself“ е съфинансирана по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. В нея участват „Каритас“ организации от 8 европейски страни: Босна и Херцеговина, Албания, България, Гърция, Италия, Косово, Черна гора, Сърбия.