Пъстър празник в център „Милосърдие“ събра деца, родители и много гости

В истински детски празник се превърна откриването на многофункционалната детска площадка на Дневния център за деца и младежи с увреждания „Милосърдие“ към Русенската католическа организация „Каритас“. Повече от 50 деца и родители – потребители на центъра, участваха в занимателни игри и приключения, организирани специално за събитието на 20 юли 2022 г.

„Благодарен съм на родителите на всички тези деца, защото толкова много години се учим от тях на търпение и толерантност“, каза изпълнителният директор на „Каритас Русе“ – г-н Стефан Марков. Негово Високопреосвещенство Никополският епископ монсеньор Страхил Каваленов беше сред специалните гости на събитието.

Екипът на Дневен център „Милосърдие“ на „Каритас Русе“ полага всекидневни грижи за 34 деца от 2 до 18-годишна възраст с различни специфични нужди – и физически, и ментални. Затова и новите придобивки в центъра са толкова важни за по-пълноценното детско развитие: обновена зала за кинезитерапия с рехабилитационни уреди, хидромасажна вана, кътове Монтесори и психомоторен кът, мултисензорна стая.

„Благодаря на „Каритас Русе“ не само за материалната, но най-вече за духовната подкрепа. Да виждам всички вас, които с толкова сърце се грижите за семейства и деца, които имат нужда от подкрепа, носи много сила и вдъхновение. Продължавайте да правите добро!“, заяви кметът г-н Пенчо Милков.

„Благодаря на тези, които осигуряват материалното и даряват средства, за да се осъществяват подобни инициативи. Благодаря и на всички работещи тук, които дават цялата си душа и сърце“, каза областният управител г-н Анатоли Станев.

„Предоставяме качествена социална услуга на европейско ниво. Бъдещата посока за развитие е по-тясното сътрудничество и работа с родителите“, подчерта управителката на „Милосърдие“ – г-жа Теодора Герганова. Тя показа обновената база на центъра на всички гости, сред които бяха и председателят на общинския съвет г-н Иво Пазарджиев, заместникът-кметът г-н Енчо Енчев, представители на различни държавни и общински институции, приятели и дарители на „Каритас Русе“.

„Всички, които работят тук – педагози, психолози, социални работници, влагат цялата си душа и сърце в грижите за децата ни. Това заслужава благодарностите ни и нашето уважение“, развълнувано каза Рени Иванова, майка на едно от децата в „Милосърдие“.

Както подобава на празник, гостите донесоха подаръци на децата: пъзели и занимателни игри, лакомства, плодове и балони.