Католическата църква и „Каритас“ помагат на бежанците от Украйна

Рисунка: център “Благовещение”, “Каритас София”

От началото на войната в Украйна до днес, Католическата църква в България и „Каритас“ подслониха 116 бежанци. 50 от тях са деца, а 10 са възрастни хора над 65 години. Общо са осигурени 1085 нощувки.

В момента 57 бежанци от Украйна са настанени в манастири на Католическата църква в гр. Пловдив и в гр. Раковски, в Кризисния център на „Каритас“ в гр. Русе и в частни домове на хора от  гр. Свищов, с. Ряхово и гр. Русе.

Как помагаме

Подкрепяме хората, бягащи от войната, с:

  • настаняване в структури на католическата църква (манастири, енорийски домове), в центрове на „Каритас“ и в частни домове на хора от енориите;
  • предоставяне на хранителни продукти, медикаменти, хигиенни материали от първа необходимост;
  • консултации (за регистрация, намиране на работа, записване на училище и под.).

Сътрудниците на „Каритас“ са в постоянен контакт с представители на държавните институции, международната общност от „Каритас“ организации, в т.ч. и тези от региона на конфликта, както и с други НПО от България.

Къде помагаме

Населените места, в които Католическата църква и „Каритас“ оказват ежедневна комплексна подкрепа на бежанците от Украйна, в т.ч. и настаняване, са: гр. Русе, гр. Пловдив, гр. Раковски, гр. София, гр. Бургас, гр. Свищов, с. Ряхово.

Възможности за настаняване, освен в посочените населени места, има и в: с. Малчика, с. Ореш, гр. Казанлък, гр. Горна Оряховица.

Бъдете част от нашата кауза

Нека бъдем единни в съпричастността и подкрепата си към страдащите от войната и да им окажем подкрепата, от която имат най-голяма нужда днес.

Може да изразите подкрепата си, като:

  • Дарите по банков път, с основание: Украйна:

РайфайзенБанк
IBAN: BG71RZBB91551060169315
BIC/SWIFT/: RZBBBGSF
Основание: Украйна
Титуляр на сметката: „Каритас България“

  • Дарите онлайн през модула на сайта ни.

Благодарим ви, че помагаме ЗАЕДНО!