Менторската програма на „Каритас“ – добра практика за успешна интеграция

Фотография: “Каритас София”

Менторската програма, реализирана от центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към „Каритас София“, спомага за насърчаване на общуването на хора, получили международна закрила, с местното население, което подпомага интеграцията им в българското общество. Програмата съществува от 2016 г., като проверена и работеща практика в помощ на хората, получили международна закрила, живеещи в София.

Попадайки в съвсем нова и непозната среда, далеч от дома си, хората, получили закрила, имат нужда от някой, който да им помогне да се ориентират в обстановката – приятел и партньор, с когото да споделят въпросите, които ги вълнуват, да упражняват българския си и да прекарват време в компанията на местен човек.

Когато се сформират двойките, се взимат предвид техните лични интереси и таланти. Обикновено менторската двойка се вижда поне веднъж седмично и обменя умения и знания, изграждайки трайно приятелство.

Менторите преминават през предварително обучение, в което научават повече за същността на менторството, ефективната комуникация, целите на програмата, как се преподава български чрез разговор и включване в подходящи културни събития.

Доброволците, които влизат в ролята на ментори, са мотивирани хора, водени от желание да правят добро. Хората, желаещи да положат основите на своя нов живот в България, от своя страна – са мотивирани да разберат повече за културата, бита и нравите на страната, в която искат да изградят своя нов дом.

Менторската програма на „Каритас“ помага на тези две групи от хора да осъществят мечтите си, изграждайки мост към техните светове, надежди и желания да покажат най-доброто от себе си, заличавайки имагинерните прегради на предразсъдъците и страховете.