„Каритас София“ проведе финансово обучение за бежанци

Фотография: “Каритас София”

На 5 юли 2017 г. в центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към „Каритас София“ се проведе финансово обучение на арабски език за бежанци. Обучението беше организирано от сътрудниците на „Каритас“ и проведено от  фирма „Експириан“ – партньор и дарител на организацията.

Най-интересна за присъстващите беше частта, свързана с бюджетирането на семейните разходи. Много допълнителни въпроси имаше по темите: осигуровки; работно време; задължения на работодателя по трудов договор; жилища: сключване на наем, нормален размер на наема в по-отдалечените квартали, разходи за жилището извън наема, за какво да се внимава при сключване на договор за наем, нормалните клаузи в един договор, как работят агенциите за недвижими имоти, за какво служи депозита и в какъв размер е и под.

Презентацията от обучението беше преведена на арабски и раздадена на присъстващите. Предстои превеждане и раздаване на допълнителни материали относно: сключване на трудов договор;  теглене на бързи кредити; наемане на жилище; предоставяне на лични данни.