Изучаването на местния език – основна стъпка за интеграцията

Фотография: “Каритас София”

При преместването в нова страна, решаващ момент в процеса на интеграция е изучаването на местния език и говор. Но това е нещо повече от усвояване на лексика и граматика. Чрез познаването и използването на езика, можем да се потопим в местната култура и обичаи, да се доближим до хората около нас, да изразим себе си, да създадем приятелства и да се почувстваме у дома.

Затова и една от дейностите в центъра за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към „Каритас София“ е преподаване на български език за деца и възрастни, нива А1 и Б2. Любовта към българския език е водеща, както за учителите, така и за курсистите, посещаващи часовете. Благодарение на отдадеността на своите преподаватели и на усърдността на курсистите, през юли месец още една група успешно завърши етап от своето обучение по български език в центъра на „Каритас“ за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“.

Едновременно с дейностите в „Св. Анна“, „Каритас България“ реализира и кампанията „Какво е дом?“, която насочва внимание върху начините, по които хората, напуснали дома си – поради принудително разселване или поради личен избор за по-добър живот, могат да се почувстват у дома в новото място, в което са се установили. Кампанията поставя акцент върху изучаването на местния език и култура, което е и първата стъпка към приемането на новото място за свой дом и показва разликата между това да си пътешественик или жител.