„Каритас Русе“ предостави близо два тона хуманитарна помощ за бежанци от Украйна

На 24 ноември 2022 г. сътрудници на „Каритас Русе“ доставиха близо два тона хуманитарна помощ за бежанци от Украйна, настанени в базата на ВПК „Рибарица“.

30 момчета и момичета получиха различни комплекти с чисто нови облекла и обувки: якета, топли пуловери, ръкавици, шапки и шалове. За 70 домакинства бяха осигурени пакети с хранителни и нехранителни стоки. 16 големи кашона едва събраха даренията от дрехи, обувки и аксесоари, които бяха предоставени на всички обитатели на базата.

“137 възрастни и деца – повечето от град Николаев, от Одеския край и неколцина от столицата Киев, са подслонени в момента в комплекса”, съобщи управителката г-жа Лилия Недялкова. Сред тях са 68 деца и подрастващи на възраст от 1 до 18 години, има 19 пенсионери и 9 със специфични нужди – деца и възрастни.

Младежите от Спортното училище на Николаев са футболен отбор, за който се грижат двама треньори. Сред момчетата има такива, които са сами, родителите им са ги изпратили в България, за да ги спасят от ужасите на войната.

„Подкрепата на „Каритас“ беше реализирана, след като с нас се свързаха майки на деца, настанени в базата в Рибарица“, обясниха сътрудници на „Каритас Русе“. Жените положиха изключителни усилия да определят най-нуждаещите се и спешни случаи, изискващи подкрепа.

„Благодарим ви, носите ни много ценни неща, нека има за тези, които най-много имат нужда. Радваме се, че в „Каритас Русе“ и в България изобщо има толкова добри хора“, казаха украинските бежанци.

Предоставената хуманитарна помощ за бежанците, настанени в базата в Рибарица, се осъществява в резултат на дарителската акция на „Каритас Русе“ „Топла зима“, както и в контекста на инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички “Каритас” организации в България, с подкрепата на „Католически служби за помощ“.