Летни занимания за децата от Украйна

Украинските деца, на които „Каритас Русе“ помага, бяха сред най-важните гости в Дунавската задруга на майсторите, която посетиха на 28 юли 2022 г. Групата за летни занимания прекара часове в прохладната сянка под лозницата на Задругата на ул. „Витоша“. Децата сами опитаха някои от техниките на майсторите, изкушени от възможността да се докоснат до инструменти и занаятчийски тайни.

Майсторката на калоферска дантела – Мария Братова, ги насърчи сами да чуят песента на совалките. Севим Ганева повдигна завесата на знаците в традиционната бродерия. Резбарят Иван Чешмеджиев им показа техниката на овчарската резба. Майсторът на гъдулки – Антон Антонов, демонстрира как се правят тези старинни музикални инструменти. Председателят на Задругата – Таня Колева, обясни за куклите в традиционно облекло.

30 деца на бежанци от Украйна, настанени в Русе, посещават от началото на месец юли летните занимания на „Каритас Русе“, водени от арт педагога Бистра Лозанова, с медиаторската помощ на Евгения Бужилова. Програмата включва различни задачи, чрез които децата се забавляват, развиват уменията си да творят, но и опознават Русе и местните пейзажи. Веднъж в седмицата децата и техните близки – най-често майки и баби, посещават музеи и галерии и се срещат с историята и изкуството. Така украинските деца станаха едни от първите посетители на изложбата с произведения на Салвадор Дали, разказани лично от директорката на Художествената галерия Елена Великова. Миналия четвъртък пък музейните педагози водиха заниманията в русенския Екомузей с аквариум. След всяка подобна среща, децата получават задачи, които отразяват впечатленията им и натрупаните емоции.

„Каритас Русе“ осигурява заниманията за децата на украинските граждани, настанени в региона, като част от социалните услуги и подкрепа, които предоставя на общността от хората, бягащи от войната. Дневните занимания на децата дават възможност на майките им да освободят малко време за себе си или да бъдат по-спокойни, докато са на работа.

В Хуманитарния център на „Каритас“ на ул. „Богдан Войвода“ №3 хората, бягащи от войната в Украйна, могат да получат и помощ за настаняване, различни съвети за медицински грижи, социална медиация, както и пакети с хранителни и други продукти, необходими за всекидневието.