Арт работилница с „Каритас“ и жените бежанки от „The Craft of Life Collective“

Фотография: архив, „Каритас София“

Сътрудници на „Каритас София“ и жените бежанки, част от инициативата „The Craft of Life Collective“, показаха умения и техники за сътворяване на арт изделия от стари материали и продукти, по време на т. нар. ъпскайлинг (upcycling) работилница (*), която се проведе на 14 юли 2018 г. в София.

Всеки желаещ можеше да се включи в уникалната работилница на „Каритас“, чрез която можеше да усвои техники за правене на прежда от стари тениски, тъкане на преждата с помощта на обикновен кръгъл стан, изработване на еко подложки за чаши, ръкохватки за горещи съдове, гоблени и други арт изделия от стари материали и продукти.

Събитието бе част от фермерския пазар на „Римската стена“ в София, по време на който посетителите имаха възможност да си закупят и ръчно изработени продукти от жените бежанки от „The Craft of Life Collective“.

Инициативата на „Каритас“ „The Craft of Life Collective“ подпомага интеграцията на жени, търсещи и получили закрила, като създава сигурно пространство за събиране на жени от мигрантски и бежански общности, където те могат да придобият и развият занаятчийски умения, да споделят собствените си знания и опит в тази област и да разширят кръга си на общуване.

* Ъпсайклинг (upcycling) е процес на превръщане на излишни или захабени материали и продукти в нови, с по-добро качество и отношение към околната среда.