23 бежанци от Украйна успешно завършиха курсовете на „Каритас“ по български език

23 жени и момичета от Украйна, намерили убежище в гр. Русе, получиха  сертификати за успешно завършени курсове по български език. Церемонията за отличното завършване се проведе на 5 юли 2023 г. в Хуманитарния център на „Каритас“ в гр. Русе.

Завършилите курсисти са първите от общо 150 бежанци, установили се в Северна България, които се очаква да преминат интензивни езикови курсове с акцент върху професионално ориентиране.

Обученията се организират от “Каритас Русе” и се провеждат в Хуманитарните центрове на „Каритас“ в гр. Русе и гр. Варна. В момента се провеждат занятия както присъствено, така и онлайн, за да достигнат до повече бежанци в региона, които учат езика на страната, в която намират подслон и закрила. Програмите на обучение покриват нивата А1, А2 и В1 според Общата европейска рамка на езиците по стандартите на Европейския съюз. 

„Вече разбираме всичко, което ни казвате, можем да отвърнем, толкова е удобно да можем да общуваме на български“, казва Тамара, която работи в шивашка фабрика от няколко месеца. Тя сериозно обмисля да остане в България за постоянно заради децата си, които тежко понасят темата за войната в Украйна.

„Аз съм маркетолог, работата ми е онлайн и по няколко часа на ден съм на компютъра в дигиталния свят. А в останалото време ми е ценно да говоря с българските майки на другите деца – приятели на сина ми, със съседите ми в квартала, да им обяснявам каква съдба ни е довела тук, в Русе. И сега съм по-уверена, че те ме разбират“, споделя Анна от Одеса.

„Те всички са искрено мотивирани, много старателни, бързо възприемат, за всеки преподавател е радост да има такива курсисти“, се хвали г-жа Веселина Гачевска, която води заниманията за напреднали. Тя и колежката й Петя Ханджиева притежават дългогодишен опит в преподаването на български език за чужденци в Русенския университет. Третата преподавателка – Владимира Велинова, е от първите доброволци, които учат бежанците от Украйна на български език още от началото на войната миналата година.

Организираните от Русенската католическа организация „Каритас“ обучения, са част от инициативата „Достъп до пазара на труда за бежанци от Украйна и от други страни на произход“, осъществявана от мрежата на „Каритас“ в България, в партньорство с ВКБООН.