Баба Марта бързала: благотворително надбягване в подкрепа на бежанци

За четвърта поредна година „Каритас София“ и „Си Ви Ес – България“ организират благотворителното надбягване „Баба Марта бързала”, което ще се проведе на 10 март 2018 г. в Борисовата градина в гр. София. Събитието свързва хубавите български традиции и спорта със солидарността, толерантността и равенството и има за цел да повиши информираността за бежанците и хората, търсещи международна закрила в България.

Началото на инициативата е в 11:00 ч. пред лятната естрада в Борисовата градина, където всеки участник може да загрее и да се зареди с добро настроение. Надбягването ще започне в 12:00 ч. Първите 100 участници ще получат тениски и други аксесоари, с които да се преобразят в Пижо или Пенда. Победителите ще бъдат наградени с ръчно-изработени медали мартеници.

След награждаването ще има забавни игри за малки и големи, както и специална програма с български, кюрдски, арабски и афганистански песни и танци, подготвена от деца и младежи от регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанци в „Овча купел“, „Враждебна“ и „Военна рампа“.

Участието е безплатно, но в деня на събитието всеки ще може да направи дарение и да подкрепи образователните дейности и културните събития, които доброволци на „Каритас София“ организират всяка седмица за деца и възрастни, настанени в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанци.

Инициативата се реализира в рамките на „Проект Бежанци” на „Каритас София” и „Си Ви Ес България”, предоставящ образователна помощ и широк спектър от дейности за деца, младежи и възрастни хора, търсещи закрила в България. Към момента над 30 доброволци участват в дейността, като всеки от тях посвещава поне два часа на седмица в период от най-малко 4 месеца, за да помага с уроци по български, английски, математика, музика, спорт и изкуства, както и при организиране на културни събития за деца и възрастни, настанени в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанци към Министерски съвет в „Овча купел“, „Военна рампа“ и „Враждебна“.

„Проект Бежанци“ беше отличен с наградата Доброволческа инициатива на 2014 г., организирана от фондация „Лале“ и Националния алианс за работа с доброволци, както и с награда в конкурса „Доброволчеството – умения за успех“, организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси през декември 2017 г.