„Каритас“ в действие: януари и февруари 2021 г.

Мрежата на „Каритас“ в България изрази своята съпричастност към хората, пострадали при земетресенията в Хърватия с дарение на стойност 1500 евро. Дарението бе предоставено януари месец на колегите ни от „Каритас Хърватия“, които осигуряваха директна подкрепа на пострадалите хора, като им помагаха с подслон, дрехи, храна и други провизии от първа необходимост.

Третото издание на инициативата „Корпоративен подарък с кауза“, реализирана от „Натурофис“, събра 800 лв. в подкрепа на възрастни хора, на които „Каритас“ помага. Дарените средства ще подпомогнат мобилните екипи към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ да продължават да посещават нуждаещи се възрастни хора в техните домове и да им помагат с професионални грижи за здравето и социалните им потребности. Дарението се реализира в рамките на партньорството на „Каритас България“ и „Натурофис“.

От януари месец Дневният център за деца с увреждания „Милосърдие“ към „Каритас Русе“ разполага с нов уред за рехабилитация – електрически лифтер. Стойността на оборудването е 1850 лв., като 770 лв. от тях са средствата, събрани на традиционния Коледен благотворителен базар на хипермаркет „ХоумМакс“ и център „Милосърдие“. Останалите средства са осигурени от „Каритас Русе“.

Стартира първата школа по предприемчаество за граждани на трети страни „Мисията – възможна“ към „Каритас София“. В нея участват 20 души, които са избрали България за свой втори дом. В продължение на шест месеца те ще разработват своите бизнес идеи с подкрепата на специалисти в различни области и ментори. Школата по предприемачетво предлага на участниците отделни модули за бизнес процеси, бизнес моделиране, маркетинг, човешки ресурси и финанси. В края на програмата ще бъде организирано събитие за представяне на идеите и среща с потенциални инвеститори. „Мисията – възможна“ се осъществява по проект „Комплексна интеграционна подкрепа за легално пребиваващи граждани на трети държави“ с финансирането от фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Католически служби за помощ подкрепиха мрежата на „Каритас“ в България със средства за закупуване на лични предпазни консумативи и хигиенни материали за сътрудниците на „Каритас“, които оказват директна подкрепа на уязвими хора по време на пандемията, породена от Ковид-19, както и за хората, на които те помагат.

50 бездомни хора, настанени в центъра за временно настаняване „Добрият самарянин“ на „Каритас Русе“, бяха зарадвани с топъл обяд, благодарение на събраните хранителни продукти от кампанията на „Бош“ „Не изхвърляй, помогни!“. Кампанията има за цел да намали изхвърлянето на хранителни продукти и да помогне на нуждаещите се хора, като приканва българските домакинства да подарят трайни хранителни продукти, които са им в повече. Сред партньорите на кампанията бяха „Каритас България“ и  „Каритас Русе“.

„БНП ПАРИБА ЛИЧНИ ФИНАНСИ“ дари на „Каритас България“ 35 комплекта настолни компютри и 2 принтера. Голяма част от компютрите бяха раздадени на деца и младежи в уязвимо положение, посещаващи центъра на „Каритас Русе“ за социална рехабилитация и интеграция „Св. Викенти“ в гр. Белене. Останалите компютри и принтерите бяха използвани за оборудване на специална зала в център „Св. Викенти“ за ежедневните занимания с децата и младежите, както и за центъра, където се събират доброволците от младежкия „Каритас“ – движение към „Каритас София“.

90 възрастни хора получиха подкрепа от „Каритас Русе“ по повод Световния ден на болните – 11 февруари. Сред подкрепените хора бяха: 30 възрастни болни хора, потребители на Центъра за домашни грижи на „Каритас“ в гр. Белене, които получиха картички с послания, изработени от децата и младежите, посещаващи Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Св. Винкенти“ на „Каритас Русе“; 50 тежко болни възрастни хора от с. Малчика и гр. Левски, както и 10 нуждаещи се семейства от гр. Русе бяха зарадвани с пакети с хранителни продукти. Сътрудниците на „Каритас Русе“ посетиха домовете на нуждаещите се хора, за да доставят хранителните продукти и най-вече – за да ги изслушат и да им вдъхнат надежда в тежката ситуация, породена от Ковид-19.

През месец февруари, с много ентусиазъм и желание, в работата на Центъра за деца и младежи с увреждания „Благовещение“ към „Каритас София“ се включиха пет нови доброволци. Ирина, Даяна, Юлвие, Мина и Теодора се грижеха за децата и младежите, редяха пъзел и играха морски шах, правиха заедно пролетни картички, моделираха керамични сувенири. Някои от доброволците продължават да посещават центъра, а децата и младежите ги очакват с нетърпение за съвместните занимания.

Доброволци към „Каритас Русе“ взеха участие в тридневно онлайн обучение, организирано от „Каритас Австрия“ и посветено на застъпничеството сред младежите по темите за миграцията и развитието. Събитието, провело се от 9 до 11 февруари, събра младежи и служители на „Каритас“ от цяла Европа, като основен фокус в него беше представянето на специален инструментариум за провеждане на застъпнически кампании, създаден в рамките на инициативата „Миграция, взаимодействие и развитие“, в която участват 12 „Каритас“ организации от Европа, сред които и „Каритас България“.

„Каритас Русе“ дари дрехи на възрастни хора и социално слаби семейства в община Иваново. 50-те кашона с дрехи бяха предоставени на местните структури на Съюза на инвалидите и Съюза на пенсионерите в България, които ще ги разпределят сред нуждаещи се хора в населените места в общината. Това е поредното дарение от „Каритас Русе“ към община Иваново, благодарение на което ще бъдат подпомогнати възрастни и болни хора и деца и семейства в неравностойно положение.