Поздрав на епископ Петко Христов, президент на „Каритас България”, по повод Възкресение Христово

Възкресение Христово е най-светлият християнски празник, който очакваме със смирение и надежда. Денят на Божията милост към човечеството, възкръсването на надеждата, въздигането на вярата. „Вярата, осъзнаваща Божията любов, разкрита в прободеното сърце на разпнатия Исус. (…) Той е светлината – в крайна сметка единствената светлина – която винаги осветлява един свят в тъмнина и която ни дава кураж да живеем и да действаме.” (Deus Caritas Est, 39)

На Великден се прекланяме заедно пред мъките на Исус Христос, пожертвал се в името на доброто на цялото човечество. Неговият пример ни учи на съпричастност, любов към ближния и състрадание. И нека не забравяме думите Му: „Нова заповед ви давам. Да се обичате взаимно. Както Аз ви обикнах, тъй и вие да се обичате взаимно.” (Йоан,13:34)

Нека със смирение посрещнем Възкресение Христово. Нека бъдем единени в Любовта и делата ни бъдат ежедневен неин израз.

Нека Възкресението Христово даде сили на всички нас за специалната мисия в служене на „Каритас”, която е Милосърдна Любов и Посвещение на Ближния.

Христос Възкръсна – Наистина Възкръсна!
Честито Възкресение Христово!

Епископ Петко Христов
Никополски епископ
Президент на „Каритас България”