Послание на папа Франциск за Световния ден на бедните

13 ноември 2022 г., XXXIIIта неделя от обикновеното време на годината

Исус Христос осиромаша заради вас (2 Кор 8, 9)

1. «Исус Христос […] осиромаша заради вас» (виж 2 Кор 8:9). Именно с тези думи Апостол Павел се обръща към първите християни в Коринт, за да постави основата на техния ангажимент за солидарност към техните братя в нужда. Световният ден на бедните идва тази година като добра провокация, за да ни помогне да размишляваме върху начина си на живот и върху многобройните форми на съвременната бедност.

Преди няколко месеца светът излизаше от бурята на пандемията, показвайки признаци на икономическо възстановяване, което би облекчило милиони хора, обеднели, поради загубата на работните си места. Пред тях се откриваше перспектива за спокойствие, което без да им даде да забравят за загубата на близките си, обещаваше най-накрая да могат да се завърнат към нормалните междуличностни отношения, да се срещат отново без забрани и ограничения. И ето нова катастрофа се появи на хоризонта, предназначена да наложи различен сценарий на света.

Войната в Украйна дойде да се присъедини към регионалните войни, които през последните години сееха смърт и разрушения. Но тук рамката е представена по по-сложен начин, поради пряката намеса на една „суперсила“, която възнамерява да наложи волята си срещу принципа за самоопределение на народите. Повтарят се сцените на трагични спомени и отново реципрочните изнудвания на някои сили заглушават гласа на човечеството, което призовава за мир.