Седмица на милосърдието: 110 хора в нужда получиха подкрепа от сътрудници на „Каритас“

За втора поредна година сътрудници на „Каритас“ от цяла България се включиха в Седмица на милосърдието и подкрепиха социално слаби семейства, болни възрастни хора и деца. Инициативата бе организирана от енория „Св. Анна“, със съдействието на „Каритас Малчика“, и протече в периода 19-27 юли 2017 г.

По време на Седмицата на милосърдието в Малчика се събраха над 40 доброволци и служители на „Каритас“ от София, Пловдив, Малко Търново, Русе, Белене и Ореш. Всички с ентусиазъм се включиха в предвидените дейности.

Посетиха в домовете им социално слаби семейства и самотни възрастни хора, на които раздадоха хранителни пакети, но най-вече – поговориха с тях, изслушаха ги и им вдъхнаха надежда. Превозиха и придружиха трудно подвижни болни хора на специално организирания за тях благотворителен обяд. Общо 110 хора и семейства в нужда получиха подкрепа от сътрудниците на „Каритас“.

Сътрудниците на „Каритас“ се включиха и в изработването на сувенири, които бяха изложени на благотворителен базар в подкрепа на дейностите на енорията по проект „Пералня“, имащ за цел да подпомогне хора в уязвимо положение. Принос имаха и децата от център „Цветница“ към „Каритас Малко Търново“, които изпратиха за базара ръчно изработени от тях сувенири и дариха набраната от тях сума от свои инициативи за социалната пералня в Малчика.

Един ден от Седмицата на милосърдието бе посветен на доброволците. Изпълнителният директор на „Каритас Русе“ – г-н Стефан Марков, изнесе лекция на тема „Доброволчество и милосърдие”. В последвалата дискусия доброволците на всички организации на „Каритас“ в България разказаха за своята работа и споделиха своя опит.

Кулминация на Седмицата на милосърдието бе енорийският празник, посветен на Св. Анна. Той бе отбелязан с тържествена литургия, отслужена от епископа на Никополска епархия и президент на „Каритас България“ – епископ Петко Христов, енорийския свещеник отец Ремо Гамбакорта и свещеници от епархията.

"Седмица на милосърдието" - вижте галерия от снимки

Image Title

Image Title