Монс. Румен Станев – президент на „Каритас България“, бе ръкоположен за епископ

Монс. Румен Станев, президент на „Каритас България“, бе ръкоположен за помощен епископ на Софийско-пловдивска епархия и титулярен епископ на Симидика. Церемонията по ръкоположението се проведе на 17 януари 2021 г. в конкатедралата „Св. Йосиф“ в гр. София.

Тържественото събитие започна с прочитане на папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ. Светата литургия бе ръководена от Н.Впр. монс. Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия, в съслужение с Н.ВПр. монс. Христо Пройков, епископ на Софийска епархия „Йоан XXIII”, и монс. Киро Стоянов, епископ на Скопска епархия, и апостолическият нунций Н.Пр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари.

По време на церемонията тримата епископи възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва. Двама свещеници държаха Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. Последва тържественото връчване на новия епископ на пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Той бе помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа.

Това е историческо събитие за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София, а епископско ръкоположение в столицата се случва след дълги десетилетия.

Сред официалните гости бяха президентът на Република България, г-н Румен Радев, г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, г-жа Деница Желева, представител на министър-председателя, представители на дипломатическия корпус, представители на Българската православна църква, Румънската православна църква, Протестантската църква, на мюсюлманската и еврейската общности, свещеници, богопосветени, миряни от цяла България.