Сподели пътуването и разшири кръгозора на сърцето си по време на Рождество

Фотография: “Каритас Интернационалис”

Послание за Адвента на Кардинал Тагле, президент на „Каритас Интернационалис“

Ако погледнете на раждането и смъртта на Христос през очите на днешния мироглед, може да помислите, че той е бил човек, който губи; роден в обор и тридесет и три години по-късно разпънат на кръст от своя собствен народ като обикновен престъпник.

Въпреки скромните условия, в които се ражда, и унизителната си и агонизираща смърт, чрез събитията в своя живот, този човек от много скромен произход промени начина, по който гледаме на бедните и маргинализираните, на властта, както и кого смятаме за „победител“ и за „губещ“ в нашия свят.

Пътуванията на Христос – докато е в утробата, по време на живота му като проповедник, към кръста, към неговия небесен Отец – ни разказват за това как да днес посрещаме нашите собствени пътувания като хора и общности.

Нека да отделим миг от този Адвент, в който да помислим за това, колко много пъти виждаме в новините образи на бременни жени мигранти, прекосяващи пустини или слизащи от несигурни лодки, без да имат дом, където да отидат. Можем ли да си представим себе си в тяхното пътуване или в пътуването на Йосиф и Мария към Витлеем? Градът не е бил подготвен да ги посрещне или да ги настани. Той не е могъл да предложи грижата, от която бременната жена се е нуждаела. Светото Семейство е било твърде голямо бреме за това малко място.

Можем ли да се поставим на мястото на овчарите, които отишли да посетят детето Христос? Те били необразовани изгнаници в тяхното общество и въпреки това им се явили ангели, на тях, а не на богати земевладелци, и казали „Не бойте се“. Естествената реакция в подобен случай, когато нещо неочаквано и необяснимо се случва, може да бъде човек да се скрие от страх, но овчарите отишли да търсят детето, а след това известили на всички Благата вест, за това, което са видели.

Както Исус, Мария и Йосиф, овчарите и тримата мъдреци, ние сме призовани към пътувания, които изискват сила, упоритост, човечност, мъдрост и кураж. В тези пътувания срещаме хора, които можем да се изкушим да определяме или осъждаме като „победители“ или „губещи“ в живота, без да знаем цялата им история и без да разбираме значението им за нашия живот.

Единственият, който изглежда не желае да пътува към Рождество, е цар Ирод. Той остава в безопасността на своя дворец и отдава заповед да се убие всеки младенец във Витлеем. Опитва се да съхрани своето царство, като използва властта си, за да разпространява страх и недоверие. Светото Семейство тогава отново изтегля картата на „губещия“ и става семейство на бежанци в Египет.

Когато Исус ни казва: „Царството Божие е във вас“, той ни моли да си отворим очите за един нов начин на виждане на света, в който няма хора, които да се смятат за „губещи“. Нашите царе се раждат в малки и замърсени места, а не в дворци. Най-бедните и най-маргинализираните хора в нашите общества ни носят истински послания на надеждата.

Ние, в „Каритас“, заедно с Папа Франциск, подтикваме целия свят да „Сподели пътуването“ с мигрантите и бежанците. Първата стъпка е проста: да видим другия в пълнотата на неговото достойнство дадено му от Бог, а не да отвръщаме поглед със страх, предразсъдъци или омраза.

В момента на Адвента, нашата кампания „Сподели пътуването“ ви кани да разширите кръгозора на вашите сърца, като организирате кратко пътуване с мигрантите и бежанците във вашата общност, за да се опознаете по-добре и да изградите връзки на надежда. Пътуването Ви ще бъде част от глобалното пътуване 1 милион километра с мигранти и бежанци, което се организира от хора по целия свят. Светът може да бъде променен от начина, по който изживяваме нашите пътувания и начина, по който се отнасяме към хората, с които се срещаме.

Подготвяйки сърцата и умовете си за Рождество, нека помним, че надеждата, също като мигрантите и бежанците в нашия свят, винаги пътува напред. Отваряйки очите си и достигайки другите, ще усетим сърцата си, понесени напред от голяма вълна от любов и нашата дестинация ще бъде мирът. Това ще се случи тогава, когато нито един човек и нито една страна няма да кажат: „за теб няма място тук“.

Нека пътуването ви през Адвента бъде благословено!

Ваш в Христос,

Кардинал Луис Антонио Г. Тагле