Послание за Деня на “Каритас” на епископ Петко Христов

Надеждата на бедните не докрай ще загине (Пс. 9, 19)

„Бедните придобиват истинска надежда, не когато ни видят удовлетворени, че сме им дали малко от нашето време, а когато разпознаят в нашата жертва един акт на безвъзмездна любов, който не се стреми да бъде възнаграден.“

Папа Франциск, послание за Световния ден на бедните, 2019 г.

Денят на „Каритас“ е момент на споделеност, в който всички ние – част от семейството на „Каритас“, изразяваме принадлежността си към благотворителната организация на Католическата църква. Отбелязваме този специален ден, който ни сплотява и ни напомня, че „Каритас“ е служение на бедните, всяка година в неделята след 13 ноември, деня на Блажените мъченици: Евгений, Камен, Павел и Йосафат.

Денят на „Каритас“ съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните и споделя неговото послание: „Надеждата на бедните не докрай ще загине“ (Пс. 9, 19). Сътрудниците на „Каритас“ ежедневно се срещат с изпадналите в нужда наши братя и сестри. Те виждат болката, усещат страданието и с чувство на съпричастност засилват надеждата на страдащите. И в тази среща на близост и споделеност се провижда Любовта на Исус, който е жив в сърцата ни и който насочва делата ни. Това е и онзи миг на общение, в който бедният помага на нас, които сме протегнали ръка към него, за да му бъдем опора. Защото Исус е там, при своите „малки братя и сестри“, които са живата среща с Него.

Нека в Деня на „Каритас“ чрез действията си бъдем свидетелство за истинска среща с живеещите в страдание и бедност наши братя и сестри и в дух на солидарност и милосърдна грижа да укрепим взаимно вярата си. Да бъдем единени в надеждата – израз на любовта на Бог, Който никога не изоставя, уповаващите се в Него.

 

 

† Петко Христов

 Никополски епископ

Президент на „Каритас България“