Къде е любовта?

Пасхално послание на кардинал Луис Антонио Тагле, президент на “Каритас Интернационалис”

«Къде е любовта?». Това е въпрос, зададен от младия сирак Оливър Туист в мюзикъла «Оливър» през 1960 г., когато се чувстваше сам и изоставен. Тази песен дълбоко ме развълнува, когато бях още малко момче. Това е много хуманен въпрос, който мнозина от нас си задават, когато животът ни стане суров или когато виждаме несправедливост в собствения си живот или в живота на другите.

Това беше и въпросът, зададен от Христос, върху Кръста, когато извика: «Боже Мой, защо Ме изостави?». Къде беше любовта, когато Исус беше предаден, изоставен от своите приятели и разпнат като престъпник?

Случва се ние самите да се окажем в тъмнина, както Исус върху Кръста, и тогава нашето съществуване може би ни изглежда лишено от любов. Понякога, когато несправедливостта сее терор и деспотите управляват като господари, може да изглежда, че целият свят се оказва в една мрачна бездна. Но ако се вгледаме отблизо в хората и в ситуациите, ще забележим, че се появява любовта.

В пътуването на Исус – неговата Голгота – към Кръста и отвъд, в средата на прилива на омразата, която го заобикаля, има моменти на силна любов: жените и Йоан, които имат смелостта да останат в подножието на кръста, когато всички Го изоставят; добрият крадец, който разчупва стереотипа за злосторника без покаяние и моли Исус да си спомни  за него, когато дойде отново като Цар; Йосиф от Ариматея, който преодолява страха си, който го бе обзел като ученик на Христос и моли Пилат за позволение да отнесе тялото Му; Никодим, който идва великодушно да донесе в големи количества смирна и алое, за да се балсамира тялото на Христос; жените, които отиват на гроба на третия ден, за да се погрижат за Тялото, без да имат и най-малка представа как да отместят камъка от входа на гроба; и дори самият Пилат, който вижда несправедливост в тази ситуация и иска да пусне Исус.

Общото между всички тези действия е че те могат да изглеждат почти незначителни, особено в сравнение с насилието на Разпването и с всичко, което го предхожда. Каква разлика, какво може да направи един акт на доброта, изправен пред яростта на злото?

Отговорът е че може да направи всичко съвсем различно в света, по един начин, който дори не можем да си представим, тъй като всички тези малки жестове на доброта и любов са увенчани от цялостния дар на ЛЮБОВТА на Разпнатия Христос върху Кръста.

Още от времената на Христос, Който пое грижата за бедните, изцели болните и прие недостигнатите, нашата вяра се основаваше върху срещите с тези и върху тези, които се предоставят напълно, за да имат задълбочено разбиране за хората и ситуациите.

В качеството си на християни ние сме призвани да се срещаме с другите и да вървим с тях смирено, без да ги съдим и без да си мислим, че имаме отговор за всички техни проблеми. Именно чрез тези срещи нашите сърца могат да се отворят към нови хоризонти и да приемат обновена енергия, за да продължат напред. Именно чрез тези срещи Духът преобразява сърцето на общностите, за да изграждаме заедно Божието Царство.

Преобразяването става бавно и често пъти не е видимо с просто око. През цялата предходна година „Каритас“ посади хиляди действия с любов по света чрез своята кампания «Сподели пътуването». Тези на пръв поглед незначителни действия ще израснат, така както синапеното семе и техният обхват далеч ще надмине нашето време върху земята.

Ние насърчихме нашите общности да отидат при мигрантите и бежанците, да споделят храната си с тях и сега ги молим да изминат 1 милион километра  по света с мигрантите и бежанците.

Общности в Сирия, Чили, Буркина Фасо, Нова Зеландия, Ирак, Сомалия, Тайланд, Колумбия, Тонга, Гърция, Полша, Франция, Испания, Швеция, Швейцария, Индия, Канада, Хондурас, Мароко, Португалия, Коста Рика, Италия, САЩ, Обединеното кралство вървяха заедно с мигранти и бежанци и много други хора имат намерението да направят същото.

Ние ви каним да почувствате силата на любовта, излята от Възкръсналия Христос в този празник на Пасха, и с получената любов, да разпръснете семената на надеждата по света.  Ние ви каним да Споделите пътя с мигранти и бежанци, като вървите с тях.

„Каритас“ е любов, но любовта не е само дума, това е начин как да видим, да срещнем и да разберем наистина другите. Това е начин да съществуваме и да живеем за другите, знаейки че светлината винаги ще побеждава тъмнината, за да можем да не сме повече само заедно, а да бъдем едно.