Една година от посещението на папа Франциск в България

Фотография: Беуар Моса

2019 г. бе ознаменувана от едно събитие, което докосна сърцата на всички сътрудници на „Каритас“ и на цялата католическа общност в България. Това събитие беше посещението на папа Франциск в дните 5 и 6 май.

Визитата на Светия отец, която премина под мотото „Мир на земята“, ни накара да се замислим още по-дълбоко над подкрепата, която ежедневно оказваме на бедните и уязвимите хора и най-вече върху това как можем да бъдем още по-добри в мисията ни да помагаме. Защото, мирът на земята, който ще доведе до по-справедлив свят, може да бъде постигнат, когато първо успеем да постигнем личен мир с Бог, Мир със себе и Мир с ближния. Тогава ще бъдат изкоренени всички несправедливости, които причиняват болка и страдание и погубват човешкото достойнство.

Близката среща с папата, която някои от сътрудниците на „Каритас“ имаха щастието да преживеят по време на посещението на Светия отец в бежанския център във „Враждебна“ в София и после – по време на срещата с католическата общност в Раковски, остави незабравим отпечатък, който винаги ще поддържа пламъка на милосърдието у тях.

Тези наши колеги успяха да предадат това усещане и на останалите, така че всички заедно да продължаваме да помагаме с отворени сърца, будна вяра и силна надежда и с общите си действия да можем да направим света едно по-добро място за живеене.

Следата, която визитата на папа Франциск остави у нас, е като светлина, която ще ни напътства в тъмнината на страданието, което ние, заедно с уязвимите хора, на които помагаме, ще преминаваме пречистени и одухотворени в името на един по-добър свят.