Да чуем вика на бедните и вика на земята

Седмица, посветена на „Laudato Si“

На 24 май 2020 г. се навършват пет години от подписването на енцикликата на папа Франциск „Laudato Si“ („Хвалим Тебе“). По повод годишнината е обявена седмица, посветена на „Laudato Si“, която ще протече в периода 16-24 май, под мотото „Всичко е свързано“.

Обща молитва

Едно от събитията, предвидени за седмицата, е единение в обща молитва за опазване на творението и преодоляване на страданията на най-уязвимите хора. Денят, определен за общата молитва, е 24 май – денят, в който енцикликата на Светия Отец се появява на бял сват.

Каним всички, загрижени към опазване на земята – нашия общ дом, и към създаване на по-сплотен и справедлив свят, в който всеки ще може да живее достойно, да се присъедини към нас в общо молитвено единение на 24 май от 12 ч.

Да внесем солидарност в днешния свят в споделен момент на молитва, когато католиците и всички загрижени хора от цялото земно кълбо ще бъдем обединени по дух, защото „всичко е свързано“.

„Laudato Si“

Енцикликата на папа Франциск относно грижата за нашия общ дом е вдъхновение по време на трудни моменти. Насърчава ни да разсъждаваме върху ценностите, които споделяме и да създадем по-справедливо и устойчиво бъдеще.

По време на седмицата, посветена на „Laudato Si’“, ние се събираме като един народ по света, за да разберем молитвено уроците на този момент, в който светът ни е дълбоко засегнат от пандемията, породена от COVID-19.

Тази седмица поставя началото на споделено пътуване по пътя за излизане на кризата на настоящия момент, като се молим, размишляваме и подготвяме заедно за съвместни действия за един по-добър свят, който ще дойде утре.

„Laudato Si“ подтиква хората по света да се замислят по-задълбочено върху Твореца и творението. Визията на енцикликата за интегрална екология, която вижда връзки между това как се отнасяме към Бога, природата и един към друг, предлага прости, но дълбоки истини за връзките, които ни обединяват.

Седмицата, посветена на Laudato Si’, се реализира под егидата на ватиканското Ведомство за цялостното човешко развитие, подпомогната от Световното католическо движение за климата. Тя насочва вниманието към действията за опазването на творението, предприети до този момент от католическите общности и поетия ангажимент за ускоряването на защитата на нашия общ дом.