Обръщение на епископ Петко Христов по повод Рождество Христово

Възлюбени в Господа Исуса Христа, братя и сестри!

В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници – раждането на Божия син, Исус Христос, неземна благодат, изпълваща ни с радост, смирение и надежда за опрощение на човешките ни грехове и спасение на душите ни.

От любов към нас и за нашето спасение, Бог Отец ни се разкри като стана човек. Той избра да стане наш брат и да живее в нашия свят чрез Исус от Назарет, с което ни показа, че е близо до нас и ни даде възможност и ние да бъдем до него. Този Божий дар ни изпълва с истинска радост, но и с отговорност. Призовава ни да живеем вярата чрез нашите ежедневни действия, чрез които да показваме Божието присъствие и близост.

Исус дойде на света, за да донесе истинския Живот – този, който има не само силата да премине през смъртта, но и който има силата да внесе Любовта в ежедневието на днешния свят.

Нека в тези блажени дни да пробудим сърцата си за Рождественския дар, да си спомним, че сме деца Божии и като такива, в нас е сътворено доброто, което храни и възражда душата. Нека да живеем милосърдието, за да творим и съпреживяваме заедно нашето благоденствие и споделена любов към ближния.

Светло и благодатно Рождество Христово!

 

              † Петко Христов

 Никополски епископ

Президент на „Каритас България“