Н.Впр.монс. Страхил Каваленов бе ръкоположен за Никополски епископ

Монс. Страхил Каваленов – председател на УС на „Каритас Русе“ и член на УС на „Каритас България“, бе ръкоположен за епископ на Никополска епархия на 19 март 2021 г. в катедралата „Св. Павел от Кръста“ в гр. Русе.

Ръкоположението бе извършено от Н.Пр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически нунций в България. Съръкополагащи епископи по време на тържествената литургия бяха  Н.Впр. монс. Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивска епархия и Н.Впр. монс. Христо Пройков, епископ на Софийска епархия „Св. Йоан XXIII”.

В началото на церемонията бе прочетена Папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Страхил за епископ на Никополска епархия. Церемонията по ръкоположението продължи с ритуал, по време на който епископите възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специални молитви. Той бе помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството с Христа. Последва връчването на новия епископ на Евангелие, пръстен, митра и жезъл.

Сред официалните гости на събитието бяха: посланикът на Суверенния Малтийски орден в България, посланикът на България при Св. Престол във Ватикана, представител на Русенския митрополит Неофит, представител на Арменската православна църква, представители на Баптистката и Методистката църкви в гр. Русе, кметът на гр. Русе и президентът и генералният секретар на „Каритас България“.

Н. Впр. монс. Страхил Каваленов получава образованието си в Класическата гимназия в София и Историческия факултет на Софийския университет. Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим (Италия). Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки. През 2009 г. монс. Каваленов е ръкоположен за свещеник в Никополска епархия и служи като енорийски свещеник във Велико Търново, а от 2012 г. – и в Габрово. От 2018 г. е  Генерален викарий на Никополска епархия, а от 2020 г. – Апостолически администратор на същата епархия и Председател на „Каритас Русе“.