„Каритас“ в действие: юли 2018 г.

Над 50 бездомни хора от Бургас получават храна два пъти седмично благодарение на партньорството на „Каритас Бургас“ с местна пекарна. Осъщественото партньорство допълва програмата, чрез която „Каритас“ осигурява топъл обяд на бездомните хора от града.

37 187 лв. са набраните средства от кампанията „Защото СМЕ ХОРА“, която „Каритас България“ реализира в периода 02.11.2017 г. – 30.04.2018 г. Кампанията бе в подкрепа на възрастни хора, страдащи от здравословни проблеми и имащи нужда от професионални грижи и наблюдение. Набраните средства ще подпомогнат мобилните екипи към центровете за Домашни грижи на „Каритас“ да продължават да посещават нуждаещи се възрастни хора в техните домове и да им помагат както с професионални грижи за здравето и социалните им потребности, така и с грижи за тяхното емоционално състояние.

За поредна година „Каритас Русе“ организира летен лагер за децата, посещаващи дневния център „Милосърдие“, и за техните родители. Участниците в лагера, заедно с екипа на „Милосърдие“, посетиха комплекс в с. Вонеща вода, където ежедневно се провеждаше рехабилитация на деца, страдащи от детска церебрална парализа и терапевтични процедури под формата на игра. Децата участваха и в художествен пленер с елементи на арт терапия, в който, според възможностите си, събираха природни материали и изработваха различни изделия, имаше и интересни спортните игри сред природата, които засилиха връзката между децата и родителите.

Сътрудници на „Каритас София“ и жените бежанки, част от  инициативата „The Craft of Life Collective“, показаха умения и техники за сътворяване на арт изделия от стари и захабени материали и продукти, по време на т. нар. ъпскайлинг (upcycling) работилница, която се проведе на 14 юли 2018 г. в София. Инициативата на „Каритас“ „The Craft of Life Collective“ подпомага интеграцията на жени, търсещи и получили закрила, като създава пространство, където те могат да придобият и развият занаятчийски умения, да споделят собствените си знания и опит в тази област и да разширят кръга си на общуване.

Представители на „Каритас България“, „Каритас Русе“, „Каритас София“ и „Каритас Австрия“ проведоха работна среща, свързана с дейността „Миграция, взаимодействие, развитие“. Срещата се проведе на 18 юли 2018 г. в София. Участниците обсъдиха предстоящи инициативи и текущи въпроси по тригодишната международна дейност, имаща за цел да повиши обществената осведоменост по въпросите за миграцията и устойчивото развитие.

„Каритас Русе“ организира тридневен летен лагер край град Трявна за децата в неравностойно положение, които посещават центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“. Дванадесет момичета и момчета и една доброволка на „Каритас“, заедно със служителите от центъра се забавляваха докато четяха, разказваха приказки, пяха песни и рисуваха. След традиционните спортни занимания, децата разгледаха и историческите забележителности в Трявна.