„Каритас“ в действие: декември 2018 г.

На 25 декември 2018 г. център „Рождество Христово“, подкрепящ жени в неравностойно положение, отбеляза своята 20-годишнина. Сред гостите на събитието бяха епископ Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, сестра Максимилиана – настоятелка на монашеската общност на сестрите Евхаристинки, отец Паул Бутнару – секретар на папския нунций, г-н Емануил Паташев – генерален секретар на „Каритас България“, скаути от Франция, колеги и приятели. Присъстващите обсъдиха изминатия път, постиженията, хубавите и вдъхновяващи моменти, както и трудностите, преодолявани през годините. Бяха очертани и ключови аспекти, свързани с бъдещите дейности на центъра, подкрепящ жени в неравностойно положение.


„Каритас България“ издаде книгата „Каритас“ – милосърдна десница на Католическата църква“. Изданието е по повод 25-годишнината на федерацията и представя историята на благотворителната организация на Католическата църква в България през призмата на мнения и лични истории на представители на църквата, сътрудници на „Каритас“ и хора, на които федерацията помага.


„Каритас Витания“ подпомогна 34 самотни хора и семейства в нужда от Белозем и  36 семейства от Раковски с пакети с хранителни продукти за Рожденственските празници. Това стана възможно благодарение на добротата на много хора, които се включиха в  инициативата „Щедрата кошница“ и в коледния благотворителен базар на „Каритас“.


Сътрудниците на „Каритас Пловдив“ подпомогнаха с пакети с хранителни продукти 10 социално слаби семейства, а над 50 бездомни и бедни хора получиха топла храна в трапезарията на сестрите на Майка Тереза в Пловдив. Това стана възможно благодарение на събраните чрез инициативата „Дари храна, подкрепи човек в нужда“ хранителни продукти, която бе реализирана в дните преди Рождество Христово.


Фирма „Илиин Марин“, партньор на „Каритас България“, подпомогна хора в уязвимо положение с пакети с хранителни продукти за Рождество Христово. Подкрепените са сред хората, за които сътрудниците на „Каритас“ полагат професионални грижи. Те са от с. Житница, с. Ново село, с. Малчика, гр. Хисар, гр. Русе и гр. София. Сред тях има самотно живеещи възрастни хора, трайно безработни хора и техните деца, възрастни и деца с увреждания, деца с един родител.


„Каритас България“, в партньорство с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, организира дискусия със студенти, преподаватели и експерти на тема „Миграция, взаимодействие, развитие“. Събитието се проведе в края на декември 2018 г. в София. Тази среща бе първата от поредица от дискусии на „Каритас“ за повишаване на чувствителността на българското общество по темата „Миграция и устойчиво развитие“.


„Каритас София“ издаде „Пътуващи приказки“ – книга с нестандартен формат, съдържаща 15 приказки, написани от деца бежанци. Освен оригиналните текстове, всяка история е преведена на български и английски език и е допълнена от автентична детска рисунка, вдъхновена от историята. Книгата има за цел да допринесе за положителните обществени нагласи към хората, принудени да напуснат своите домове в търсене на по-спокоен и безопасен живот, разкривайки тяхната култура и традиции, като прави непознатото познато и с това по-близко до нас.