„Каритас“ в действие: декември 2017 г.

Под мотото „Идете, възвестявайте“, дневният център на „Каритас София“ в село Покрован събра служители на организацията за духовни упражнения. Инициативата се проведе в дните 28-30 ноември 2017 г. Водещ бе отец Михал Шлахцяк – духовен наставник на „Каритас София“ и енорийски свещеник от Бургас. Той изнесе беседи за доверието, съмнението, за откликването към Бога. Беше представена и монашеската общност на отците Възкресенци, към която принадлежи отец Михал. Участие взеха 46 сътрудници на „Каритас София“ от Покрован, Малко Търново, Бургас, Куклен, Харманли, Пловдив и София.


Деца и служители от център „Милосърдие“ към „Каритас Русе“ взеха участие във фестивала „Светът е за всички“, който се проведе на 1 и 2 декември  2017 г. в град Русе. Събитието за девети път събера деца и възрастни хора с увреждания от цялата страна, които се включиха в традиционния концерт и представиха ръчно изработени сувенири на специално организиран базар.


430 лв. е събраната сума от благотворителния базар на „Каритас Витания“. Инициативата се проведе на 10 декември 2017 г. в двора на църквата „Св. Михаил Архангел“ – Секирово. Част от събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на хранителни продукти за най-нуждаещите се хора от общността, а другата част ще бъде за подпомагане лечението на Тихомир Гошев от гр. Раковски, който спешно се нуждае от подкрепа.


„Каритас София“ спечели конкурса за доброволческа инициатива на тема „Доброволчеството – умения за успех“. Наградата бе връчена на 5 декември – Международния ден на доброволците. „Каритас София“ бе отличена за дейността си „Проект бежанци“, чрез която доброволци участват в дейности по обучение и образование на хора, търсещи закрила, настанени в приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците. Конкурсът бе организиран от „Европас България“, „Еврогайдънс България“ и „Евродеск България“ и имаше за цел да отличи и популяризира успешни доброволчески инициативи.


Деца бежанци, настанени в регистрационно-приемателния център „Военна рампа“, спечелиха златни медали от турнира за деца в риск, организиран от „Българска спортна федерация за деца и младежи в риск“. В турнира, който се проведе в Благоевград, се включиха 21 деца бежанци, заедно със сътрудници на „Каритас София“. Най-големият успех, който отбелязаха децата, беше на мача по мини футбол и в състезанието по тенис на маса. Това бяха и дисциплините, по които децата взеха 2 златни медала и бяха обявени за победители на турнира.


Доброволци от Общинския младежки парламент към Общинския младежки дом в град Русе посетиха център „Милосърдие“ към „Каритас Русе“, за да отбележат заедно с децата със специфични потребности Международния ден на доброволеца. Доброволците и децата се забавляваха заедно и изработиха коледна декорация, с която украсиха центъра.


Мобилният екип за подкрепа на бездомни хора към „Каритас София“ се включи в кампанията на Министерството на здравеопазването, организирана по повод 1 декември – Международен ден за борба с ХИВ/СПИН. Целта на инициативата бе да се изрази подкрепа и съпричастност към хората живеещи с ХИВ/СПИН и към борбата с вируса. Разположен до градинката срещу Централни хали от 10 до 15 ч., екипът на „Каритас“ извърши 58 безплатни тестове за диагностика – всички отрицателни.


„Каритас София“ откри нов център за подкрепа на хора с увреждания. Официалното откриване на центъра за социална рехабилитация и интеграция „Св. св. Кирил и Методий“ се състоя на 12 декември 2017 г. в град Куклен.


„Каритас Русе“ проведе традиционната си благотворителна кампания „Заедно в подкрепа на ближния“, която имаше за цел да подпомогне деца в неравностойно положение. От 11 до 13 декември 2017 г. служители и доброволци от центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“ към „Каритас Русе“ информираха посетителите на Mall Rousse – партньор на кампанията, за дейността на организацията и продаваха благотворително сувенири и картички, изработени от деца в неравностойно положение, деца с увреждания и потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за бездомни хора към „Каритас Русе“.


Каритас Витания стартира кампания “Щедрата кошница”. От 15 до 23 декември 2017 г. в църквата “Св. Михаил Архангел“, кв.Секирово на гр.Раковски отново ще бъде поставена „Щедрата кошница“ на Каритас, в която всеки желаещ може да оставя пакетирани хранителни продукти, които да бъдат раздадени на нуждаещи се хора от града в навечерието на Рождество. В кошницата може да бъдат поставяни следните храни: варива (ориз, фасул, леща, грах и др.); зърнени и пшеничени продукти (брашно, макарони, фиде и т.н.); захар, сол, консерви, лютеница; сладки и соленки – със срок на годност поне до края на декември 2017г. Всеки, който иска да дари по-голямо количество продукти, може да се свърже директно с офиса на Каритас Витания на тел: 0886 399 115, или на eл.адрес: info@vitania.caritas.bg