Кардинал Тагле: Християните да се учат на милосърдие от другите религии

В годината на Милосърдието Католическата църква трябва да прекрачва границите си и да се учи на милосърдие и от другите религии. Това подчерта президентът на „Каритас Интернационалис” кардинал Луис Антонио Тагле, по време на среща със студенти в университета „Грегориана“ (24.02.16г.). Тагле присъства на представянето на книгата „Религия и политика“ на Самуеле Сангали, в която се говори за ролята на религията и религиозната свобода в глобализирания свят.

Кардинал Тагле обърна внимание да не бъдем милосърдни само към членовете на Църквата, но и към тези, които не са в нея. „Да даваме знак на милосърдие за братята, сестрите, съседите, страдащите и изоставените. Ако погледнем света, не само в Азия, там, където се появява несправедливост, липсва милосърдие. Хората стават жертви на тези, които нямат милост. Да погледнем към всички тях през Светата година. Те са станали жертва и ние ще им дарим милосърдие, понеже в тях виждаме брата, сестрата, съседа.“

Да се отиде в периферията означава също така да се излезе от сферата на собствената религия, каза кардиналът от Филипините. По този начин християните могат да разберат как се живее милосърдието в другите религии. Не само в големите, но и в традиционните местни религии. Те също са важни в борбата за справедливост, мир и опазване на климата, смята архиепископът на Манила.

Милосърдието в другите религии можело да се види например при будистките монаси. Те събирали в градовете храна и после я давали на бедните. Те не събирали милостиня за себе си, а за бедните и само, ако нещо останело в повече, тогава го ядели и те. В този будистки обичай можел да се открие Христос, въпреки че се касае за друга религия. Тагле даде още един пример за проявата на милосърдие между различни религии:

„Преди няколко месеца посетихме бежански лагер в Гърция. Там видяхме едно момче от Сирия, то беше съвсем само. Дадохме му храна. То ме попита на английски: „Мюсюлманин ли си?”. Усмихнах се и му казах: „Не”. Като тръгвах, погледите ни се срещнаха, беше тайнствен момент. Желая му всичко добро, всяка нощ се моля за него. Дори не знам как се казва. Но той получи хляб от човек, който не е мюсюлманин и в този миг се получи връзка. Връзка между двама човека, които споделят страданието.“

Кардинал Тагле посочи положението с вярата в Африка, където има много смесени бракове, между хора с различни религии. „Съпрузи от различни вероизповедания се научават да бъдат милосърдни в общуването всеки ден. Семейството се превръща в училище на милосърдието, особено в семействата с различни религии.“

Християните трябва да вземат за пример това общуване с другите религии и да се учат от него, и то не от книгите, а от личните контакти: „Да направим религията и културата на другия конкретни, като насърчаваме приятелствата. Да научаваме за културите не от книги. Културите и религиите се въплъщават от хора. Така че, запознавайте се с хора, говорете с тях, дискутирайте с тях, плачете и се смейте с тях. Това е билетът за влизане в една друга култура.“

Източник: www.catholic-news.bg