Стартира третото издание на кампанията “Какво е дом?”

За трета година „Каритас България”, съвместно с още 11 „Каритас“ организации от Европа, ще проведе кампанията „Какво е дом?“ (#whatishome). Тя поставя акцент върху взаимовръзката между миграцията и развитието, причините за миграцията и дълбокия смисъл на мястото, което наричаме дом. И тази година инициативата е онлайн и ще се проведе в уеб сайта и социалните канали на „Каритас България“ във Facebook, Instagram и Twitter, в периода 1 юли – 31 август.

Както през миналата година, така и през тази, ще бъдат споделени историите на познати и непознати личности, установили се или завърнали се в България, откриващи нейните възможности за живот, работа и развитие. Намиращ се на вечен кръстопът, популярният в България и Америка актьор с ливански корени Башар Рахал ще се включи в кампанията и ще сподели какво за него е домът и къде е неговото „вкъщи“. С публикации в социалните мрежи ще бъде представено как би изглеждало българското ежедневие и делнични вечери без най-обичаните ТВ продукции и формати, зад които стои режисьорът и продуцент от арменски произход Магърдич Халваджиян.

Тази година кампанията насочва вниманието към приноса на мигрантите за развитие на страните, от които произхождат и в които са се установили да живеят и работят. Основната цел е да се съдейства за постигане на по-голяма приемственост и толерантност към мигрантите в България и в Европа и да се покаже тяхното положително влияние върху местната култура и ежедневие.

Ще бъдат потърсени отговори и на много други въпроси, като „Какво е чувството да си отново вкъщи?“, „Защо и как избираме България за свой дом?“, „Какъв опит придобиваме в странство/в държавата си по произход и как го прилагаме в България?“, „Каква би била празнотата, която мигрантите биха оставили в обществото и в личния ни живот?“, с които да се подчертае изконното право на всеки човек да развива потенциала си и да допринася за развитието на обществото, в което е открил своя дом, независимо от произхода си и държавата, от която идва.

За повече информация, следете онлайн каналите на „Каритас България“ в Facebook, Instagram и Twitter.

„Какво е дом?“ е част от инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“ (MIND), която се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейския съюз.