Ден на „Каритас“ и седмица на бедните

Седмица на бедните стартира с Деня наКаритас“ – 12 ноември 2017 г., и завърши на 19 ноември 2017 г. – деня, определен от папа Франциск за Световен ден на бедните. Инициативите, организирани от сътрудниците на „Каритас“, преминаха под мотото „Да обичаме не на думи, а с дела“.

*

На 12 ноември 2017 г. „Каритас Русе“ организира благотворителна изложба в подкрепа на бездомни хора, която се проведе в двора на църквата „Св. Павел от Кръста“. На изложбата бяха представени сувенири, направени от бездомните хора, посещаващи Центъра за социална рехабилитация и интеграция към организацията.


На 12 ноември 2017 г. енория „Св. Михаил Архангел“ и „Каритас Витания“ организираха благотворителен базар. Базарът обедини доброволци, служители на „Каритас“ и енориаши в една обща цел – чрез своите жертви, отделено време, средства и молитви да бъдат в помощ на нуждаещите се. Събраните средства – над 900 лв., ще бъдат използвани за подкрепа на бедни хора от местната общност.


На 12 ноември 2017 г. енория „Успение Богородично“ и „Каритас София“ проведоха благотворителен базар, на който бяха изложени произведения на децата и младежите с увреждания от център „Благовещение“ и жените в неравностойно положение – самотни майки и бежанки, посещаващи центровете „Рождество Христово“ и  „Св. Анна“. Изложени бяха и ястия от „Каристо“ – новото социално предприятие на „Каритас София“. Набраните средства – близо 600 лв., ще бъдат използвани в подкрепа на посочените уязвими групи.


На 12 ноември 2017 г. център „Благовещение“ към „Каритас София“ организира среща с децата от ОДЗ „Илинденче“. Децата посетиха ателието по керамика и сензорната стая в центъра и имаха незабравими мигове със сътрудниците и децата и младежите от център „Благовещение“.


На 14 ноември 2017 г. „Каритас България“ даде официален старт на кампанията „Защото СМЕ ХОРА!“. Благотворителната инициатива е в подкрепа на възрастни хора, страдащи от здравословни проблеми и имащи нужда от професионални грижи и подкрепа.


На 15 ноември 2017 г. „Каритас България“ представи изданието „Еднакви в различието“ и полиезичната онлайн платформа: www.welcome.caritas.bg, имащи за цел да подпомогнат интеграцията на хората, напуснали домовете и родните си места поради военни конфликти и дошли в България, за да положат основите на своя нов живот.


На 18 ноември 2017 г. доброволците от енория „Св. Михаил Архангел“ се събраха за молитвена среща по повод обявения от папа Франциск Световен ден на бедните.


В периода 12-19 ноември 2017 г. „Каритас Бургас“ проведе благотворителната акция „Стопли бездомен човек“, имаща за цел да бъдат събрани топли дрехи, обувки, завивки и посуда за бездомните хора, на които организацията помага с професионални грижи и подкрепа.


В периода 12-19 ноември 2017 г., център „Цветница“ към „Каритас Малко Търново“, получи дарения от дрехи, завивки, обувки, биберони за бебета, тетрадки, учебници, блокове за рисуване, цветни моливи, книги, играчки, конци, вълна, домашно тъкани черги, шкаф за кухнята в центъра. С дареното бяха подпомогнати над 35 деца и техните семейства и на 5 самотни възрастни хора.


В периода 12-19 ноември 2017 г., в социалните услуги към „Каритас Русе“: приюта за бездомни хора „Добрият самарянин“, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за бездомни хора, центъра за обществена подкрепа „Том Сойер“, центъра за деца с увреждания „Милосърдие“, се проведоха информационни беседи. В рамките на тези дни сътрудниците на „Каритас Русе“ запознаха хората в уязвимо положение, техните семейства и доброволци към организацията с дейностите, мисията и ценностите на „Каритас“, Деня на „Каритас“ и седмицата, посветена на бедните. Бяха провокирани беседи по ключови теми, касаещи живота на уязвимите групи от хора и срещата им с „Каритас“.