Ден на „Каритас“: „И към сиромаха простирай ръката си“ (Сир 7, 35)

„Всяка среща с човек, изпитващ бедност ни провокира и ни пита. Как можем ние да допринесем за премахването или поне за облекчаването на неговата маргинилизация и неговото страдание?“

Из „Послание на папа Франциск за Световния ден на бедните“, 2020 г.

Като организация на Католическата църква в България, „Каритас“ е до бедните, изоставените, изтиканите в периферията на обществото хора. Ежедневно служителите на „Каритас“ помагат на възрастни хора, деца и семейства в риск, деца, младежи и възрастни с увреждания, бездомни хора, самотни майки, бежанци и мигранти.

Да си уязвим не е престъпление. Да бъдеш съпричастен с болката на падналия и да му подадеш ръка е дълг, отговорност и висша форма на добродетелност.

В Информационната седмица по повод Деня на „Каритас“ искаме да ви доближим до нашата мисия – да помагаме. Запознайте се с каузите, които сме прегърнали, и нека заедно протегнем ръце за подкрепа към изпитващите страдание и болка. Защото, както казва папа Франциск в цитираното по-горе послание: „Да протегнем ръка, това разкрива преди всичко на този, който го прави, че в нас съществува способността да изпълняваме жестове, които придават смисъл на живота. (…) Да протегнем ръка е знак: знак, който веднага ни напомня за близостта, солидарността и любовта.“.