Ден на „Каритас“: инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора

Ден на “Каритас”

На 18 ноември 2018 г. отбелязваме Деня на „Каритас“. Тази година той съвпада с обявения от папа Франциск Световен ден на бедните (18 ноември) и споделя неговото мото: „Ето, сиромахът викна и Господ чу“.

По време на този ден сътрудниците на „Каритас“, представителите на Католическите общности и всички, споделящи мисията на „Каритас“, организират благотворителни инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора и на дейности на „Каритас“, чрез които организацията помага на хора в уязвимо положение.

Инициативи в подкрепа на нуждаещи се хора

Дари храна, подкрепи човек в нужда: инициатива в енориите „Възнесение Господне“ (гр. Пловдив) и „Света Троица“ (гр. Куклен)

„Каритас Пловдив“ и „Каритас Куклен“ организират инициативата „Дари храна, подкрепи човек в нужда“. В периода 08-18 ноември 2018 г. ще се събират трайни хранителни продукти (боб, леща, брашно, олио и под.), чрез които ще бъдат подпомогнати бедни хора. Всеки, желаещ да помогне, може да остави своето дарение в кутията на „Каритас“, разположена в църквата „Възнесение Господне“ в град Пловдив, ул. „Кръстю Пастухов” № 22.

В град Куклен децата и сътрудниците на „Каритас“ от център „Св. св. Кирил и Методий“, след неделната литургия на 18 ноември 2018 г., ще организират благотворителен концерт, по време на който всеки съпричастен към хората в нужда, може да дари трайни хранителни продукти.

Благотворителен базар в енория „Св. Михаил Архангел“, гр. Раковски

На 18 ноември 2018 г. от 10:45 ч. в енория „Св. Михаил Архангел“ ще се проведе благотворителен базар, организиран от „Каритас Витания“ и „Каритас Раковски“. Събраните средства се използват за подкрепата на нуждаещи се жители на община Раковски.

Всеки може да даде своя принос към хората в нужда, като закупи продукт от базара, донесе домашно приготвен сладкиш или ястие, донесе ръчно изработени декорации, сапуни, свещи и т.н., покани свои приятели да присъстват.

Благотворителен базар в енория „Успение Богородично“, гр. София

„Каритас София“ организира благотворителен базар, който ще се проведе на 18 ноември, след неделната литургия (11:00 ч.), в двора на катедралния храм „Успение Богородично”. По време на базара ще бъдат представени сувенири и картички, изработени в двете социални предприятия на организацията: „КаритАРТ“ и „Рождество Христово“. Средствата ще бъдат използвани за дейности на „Каритас София“, чрез които организацията помага на хора в нужда.