143 възрастни и бездомни хора бяха зарадвани с хранителни продукти, дарени от „Виомода“

Фотография: “Каритас Витания”

143 възрастни и бездомни хора бяха зарадвани с хранителни продукти, дарени от фирма „Виомода“. Подпомогнатите хора са от Русе, Бургас, Малчика, Раковски и Пловдив. В тези населени места „Каритас“ помага на нуждаещите се хора чрез услугите Домашни грижи за възрастни хора, Мобилна и стационарна грижа за бездомни хора и Приют за бездомни хора.

Хранителните продукти бяха доставени от „Виомода“ на 20 декември 2019 г. Сътрудниците на „Каритас“ приготвиха от тях хранителни пакети и ги занесоха в домовете на 23 възрастни, бедни, болни и самотно живеещи хора от Малчика, Раковски и Пловдив.

Един от тези хора е Марияна, на 82 години, от Раковски. Възрастната жена живее сама, болна е и прекарва по-голяма част от времето си на легло. Достъпът до къщата й е много труден. За да се стигне дотам, се минава през малко, тясно пространство, което – освен всичко друго, затруднява и нейното излизане навън и възможността й да се вижда с други хора. Марияна живее в изключителна бедност. Медицинските сестри към центъра за Домашни грижи на „Каритас“ в Раковски посещават възрастната жена всеки ден и освен, че се грижат за здравословното й състояние и социалните й потребности, ѝ носят сготвена храна, която се осигурява по програма „Топъл обяд“ към общината. Полученото дарение от „Виомода“ силно трогна възрастната жена.

Част от дарените от „Виомода“ хранителни продукти допринесоха за приготвянето на обяд за 80 бездомни хора в Русе, настанени в приюта на „Каритас“ „Добрият самарянин“. Друга част бе раздадена на 40 бездомни хора в Бургас, които посещават Дневния център за подкрепа на бездомни хора на „Каритас“.

Хранителните продукти, дарени от „Виомода“, са на обща стойност 800 лв., сред тях имаше различни видове консервирани храни (русенско варено, мусака, свинско с боб, кюфтета в бял сос, наденица с боб, кюфтета по чирпански, пиле с грах и под.), боб, леща, ориз, грах, доматено пюре, картофи, олио, захар, маргарин, пастет, лютеница, конфитюр, макарони, вафли, локум, чай.

Благодарим на „Виомода“ за дарението и най-вече за жеста, чрез който показа, че чувствителният към социалните проблеми бизнес, може да бъде ключов двигател в процеса на промяната към едно по-хуманно и акцентиращо върху отделния човек общество.

Дарението се реализира в рамките на партньорството на “Виомода” и “Каритас България”.