„Каритас“ организира събитието „Човешка библиотека”

Онлайн събитие от световния стандарт „Човешка библиотека/The Human Library” ще се проведе за пръв път от „Каритас Русе“ на 28 август, от 14:00 ч. Герой на инициативата е Кейхан – бежанец от Иран, който в разговор с Кремена Цанева – сътрудник на „Каритас Русе, ще разкаже своята житейска история.

Кейхан ще разкаже за себе си, ще отговори на въпросите как и защо е бил принуден да напусне своя дом, поемайки дългия път в търсене на по-сигурно и спокойно място за живот – както за себе си, така и за неговото семейство. Важен въпрос, който ще бъде обсъден, е по какъв начин пандемията се е отразила на неговото всекидневие и дали и той, както голяма част от обществото ни, е срещнал предизвикателства. Всеки слушател ще има възможност да се включи на живо с въпроси към героя на историята.

Разговорът ще се проведе чрез онлайн платформата Zoom с публичен достъп. Всеки, който иска да участва, може да последва събитието във фейсбук, където ще бъде споделен линк към срещата, както и допълнителна информация.

Събитието е част от кампанията „Какво е дом?”, която се реализира в рамките на инициативата „Миграция, взаимодействие, развитие“, осъществявана с финансовата подкрепа на Европейския съюз.

Човешката библиотека/The human library е инструмент, който работи по същия начин като добре познатата ни библиотека – читателите могат да си избират истории от каталог по теми, които ги засягат, заемат книгата за определен период от време и се наслаждават на историята. В случая на човешката библиотека ролята на книгите се играе от хора, а „четенето” е под формата на разговор.