„Каритас“ в действие: юни 2020 г.

50 961 лв. са набраните средства от кампанията „Защото СМЕ ХОРА“, която „Каритас България“ проведе в периода 11.11.2019 г. – 31.03.2020 г. Благодарение на тези средства, 283 възрастни хора ще получават в продължение на 2 месеца здравни и социални грижи, предоставяни в домовете им от медицинските сестри и социалните помощници към центровете за Домашни грижи на „Каритас“.


Фирма „Нирвана“, с управители Николай Рашков и Георги Симеонов, дари на центъра за Домашни грижи на „Каритас София“ в Пловдив и на възрастните хора, на които екипът помага, предпазни маски за многократна употреба. Благодарение на дарението, възрастните хора се чувстват по-защитени и спокойни в ситуацията, породена от Ковид-19.

 

 


Франциско Ровиско от Португалия и Карла Тиноди от Хърватия доказаха, че добротата няма граници, като дариха 50 предпазни шлема за сътрудниците на „Каритас“, които ежедневно помагат на възрастни и бездомни хора – едни от най-уязвимите хора в кризата, породена от Ковид-19. Двамата служители на TELUS International Bulgaria сами изработиха предпазните шлемове, по модел на използвани такива в португалска болница. Дарението стана възможно благодарение на партньорството на „Каритас България“ и фондация „BCause: в помощ на благотворителността“.


На 11 юни 2020 г. се състоя общото събрание на „Каритас Русе“ за отчетната 2019 г.  В него взеха участие енорийски свещеници от епархията, доброволци и служители на „Каритас“, както и генералният секретар на „Каритас България“, г-н Емануил Паташев. Бяха обсъдени и приети редица ключови документи, сред които: финансовият отчет, докладът на независимия одитор, новият работен план и бюджетът за 2020 г. Бяха избрани и нови членове на Управителния съвет, като за председател бе избран монс. Страхил Каваленов, генерален викарий на епископа на Никополска епархия и енорийски свещеник във В.Търново и Габрово.


През първите 2 седмици на месец юни, сътрудниците на „Каритас София“ от център  „Св. Франциск“ (Веселиново) продължиха да помагат на хората с увреждания с дистанционни онлайн програми и с посещения в домовете. Бяха раздадени 40 пакета със задачи за домашна работа по различни теми, продължиха и рехабилитационните процедури за хората, които не могат да прекъснат поддържащата терапия, а за останалите бяха излъчвани онлайн насоки. Медицинската сестра от екипа на център „Св. Франциск“ направи консултации в домовете на нуждаещите се хора. На всички семейства, сътрудниците на „Каритас“ раздадоха месечни пакети с основни хранителни продукти.


Сътрудниците на „Каритас София“ от център „Готови за училище“ осигуриха основни хранителни и хигиенни продукти на семействата, чиито деца посещават социално-образователния център на „Каритас“ в кв. „Факултета“. Проведоха и информационна кампания за запознаване с хигиенните мерки в домакинството.

 

 


При голям интерес се проведе първото онлайн събитие от поредицата „Пътуване от вкъщи“, организирано от „Каритас София“. Митра и Ирадж от Иран разкриха богатствата на древния персийски град Исфахан и разказаха неща, които само местен човек може да предаде. Благодарение на предварително подготвения от тях филм и с помощта на чудесния превод на Лора Тодорова, едночасовото събитие мина неусетно.