„Каритас“ в действие: юни 2018 г.

За поредна година децата с увреждания и децата в риск, посещаващи центровете „Милосърдие“ и „Том Сойер“ към „Каритас Русе“, отпразнуваха заедно 1 юни – Деня на детето. В двора на център „Милосърдие“ децата рисуваха с тебешири, играха с топка, пяха и танцуваха. Проведен бе и конкурс за рисунка на платно на тема „Щастливо детство“. „Каритас Русе“ планира да проведе и акция с благотворителна цел в Младежки парк – Русе, на която ще бъдат представени фигурки и картички с детска тематика, изработени от децата от двата центъра.

В дните 5-7 юни 2018 г. във Фрайбург, Германия, се проведе семинар за представители на организации на „Каритас“ от Европа, сред които и на „Каритас България“. Основната тема на срещата бе „Солидарна система за организационно развитие на „Каритас“ (ССОРК). ССОРК е нов механизъм на „Каритас Европа“, който цели подпомагане на развитието на организациите членки. По време на срещата бяха представени основни въпроси, свързани с функционирането на ССОРК, бе разгледана обвързаността на ССОРК със Стандартите за управление на световното семейство на „Каритас“, бяха обсъдени и въпроси, касаещи изготвянето на план и стратегия за организационно развитие.

Служители на „РайфайзенБанк“ посетиха центъра на „Каритас София“ за подкрепа на деца и семейства „Готови за училище“ по случай 1 юни – Деня на детето. Банката бе осигурила специални аниматори за празника, които забавляваха децата през цялото време. Многото игри, сладките лакомства, забавните песни и веселите танци изпълниха детските очи с радост и задоволство. Най-голямата  изненада за децата  бе подаряването на  6 броя чисто нови детски велосипеди от „РайфайзенБанк“. Същите  подаръци получиха и децата от центровете на „Каритас“ в Малко Търново и в Баня.

На 1 юни 2018 г. стартира новото социално предприятие към център „Благовещение“ CARITArt, в което ще се изработват поздравителни картички с кауза. Новата инициатива на „Каритас София“ цели да обърне внимание на проблемите на хората с увреждания, да се даде публичност на техните способности и таланти, както и да се възстанови „живата комуникация“ между хората, чрез възможността да се общува чрез поздравителни картички на хартия, изпратени по пощата.

На 4 юни 2018 г. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена новата магистърска програма на факултета по педагогика „Социална работа с бежанци и мигранти“. Магистърската програма се реализира с подкрепата на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България. Сред партньорите е и „Каритас София“, която като организация с добър опит в работата с бежанци и мигранти, ще приема студентите от магистърската програма по време на техните практикуми.

На 16 юни 2018 г. в Борисовата градина се проведе инициативата „Среща в парка“, чрез която бе отбелязан Световният ден на бежанеца. Събитието бе организирано от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България с подкрепата на Столична община, „Каритас София“, Държавна агенция за бежанците, „Си Ви Ес България“.

„Каритас България“ постави началото на международната инициатива „Миграция, взаимодействие и развитие“, която реализира съвместно с още 11 свои партньори от Европа. Стартът на новата инициатива бе обявен по време на Фестивала на солидарността, който се проведе в дните 23-24 юни 2018 г. пред Музея за история на София.